Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Socialistische fractie riep om aftreden Europese Commissie

Datum nieuwsfeit: 16-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Voltallige Europese Commissie stapt op. Socialistische fractie riep om aftreden.
16-03-1999 Anushka Swalef

Om 1 uur vanochtend heeft de Europese Commissie de eer aan zichzelf gehouden en is in zijn geheel opgestapt. Het gisteren uitgebrachte vernietigend rapport van het Comité van Wijzen had als voornaamste conclusie naar buiten gebracht dat de Commissie de controle over haar ambtelijk apparaat was kwijtgeraakt. Zij waren in januari begonnen aan een onderzoek naar fraude, vriendjespolitiek en wanbeheer.

Volgens Europees verdragenrecht kan het Europees parlement slechts de hele Commissie naar huis sturen en niet één of twee individuele Euro-commissarissen. Alleen de EU-lidstaten en de voorzitter van de Europese Commissie mogen een procedure in gang zetten om afzonderlijke commissarissen te ontslaan. Maar dit bleek niet nodig aangezien de Commissie, na drie uur vergaderen, zelf besloot op te stappen.

De socialistische fractie, met haar 214 leden de grootste fractie in het Europees Parlement, had het vertrouwen in de Commissie aan het begin van de avond al opgezegd. Zij hadden het standpunt van PvdA-er Piet Dankert overgenomen die meteen al had gezegd dat de Commissie hoorde op te stappen. De andere fracties hielden zich in eerste instantie op de vlakte. Trouw bericht hierover dat "het oordeel van de socialisten als doodsteek voor de commissie werd beschouwd". De voorzitter van de socialistische fractie, Pauline Green, sloot de herbenoeming van de commissievoorzitter, de christen-democraat Jacques Santer, uit. Zij noemde het bevindingen van het Comité van Wijzen "een verwoestend rapport". De harde actie van het Europees Parlement zal waarschijnlijk positief uitvallen voor de Europese verkiezingen die op 10 juni zullen worden gehouden.

De vermoede vriendjespolitiek van de Franse Euro-commissaris (en voormalig premier) Edith Cresson is officieel bewezen. Het rapport constateerde geen fraude in de Commissie, maar wel vriendjespolitiek en belangenvermenging. In de conclusie staan ook de harde woorden dat het verantwoordelijkheidsgevoel binnen de Commissie ver te zoeken is. In het algemeen werd een beeld geschetst van een commissie die meer belang hechtte aan theoretische politieke problemen dan aan correct management.

Het opstappen van de Commissie komt op een ongelukkig tijdstip aangezien er volgende maand over Agenda 2000 zal worden gedebatteerd (over het toekomstig beleid van de Europese Unie en de financiering daarvan). De nieuw in te stellen Commissie zal daar nu over moeten gaan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie