Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris Ybema bezoekt Hongarije

Datum nieuwsfeit: 17-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken - Persbericht 039 Datum: 11-03-1999

STAATSSECRETARIS YBEMA BEZOEKT HONGARIJE

Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken brengt 17 en 18 maart a.s. een bezoek aan Hongarije. Dit bezoek moet worden gezien tegen de achtergrond van de onderhandelingen over de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie (EU). In dat kader tekent de staatssecretaris 18 maart met de Hongaarse minister van Economische Zaken een samenwerkingsovereenkomst om het land te helpen bij het toetredingsproces. Daarbij ligt grote nadruk op het ter beschikking stellen van Nederlandse deskundigheid bij het ondersteunen van het Hongaarse midden- en kleinbedrijf.
Op het programma staan verder gesprekken met de ministers van Buitenlandse Zaken en Financien. Ook spreekt Ybema voor de Nederlandse Zakenclub in Boedapest over Hongarije's toetreding tot de EU en de gevolgen daarvan voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voorts ontmoet hij Nederlandse vertegenwoordigers van banken en
verzekeringsondernemingen die actief zijn in de Centraal-Europese regio.
De economische situatie van Hongarije is redelijk rooskleurig zeker, vergeleken met de buurlanden. Bijna alle economische indicatoren wijzen op groei en de binnenlandse consumptie neemt dan ook toe. Een probleem blijft nog wel de inflatie, maar volgens de laatste berichten duikt dit percentage nu onder de 10. Belangrijk is dat deze trend zich voortzet, om uiteindelijk aansluiting te vinden bij de EU-partners. Voor 1999 en 2000 - bij een gelijkblijvende Europese conjunctuur - zijn de voorspellingen onverminderd goed. Hongarije heeft betrekkelijk weinig last gehad van de Russische crisis.
Nederland en Hongarije onderhouden snel groeiende economische relaties. Vorig jaar bedroeg de Nederlandse uitvoer naar Hongarije ongeveer 1,4 miljard gulden, waarvan de industrie het grootste deel voor haar rekening nam. Voor een nog groter bedrag werd er ingevoerd:
1,8 miljard gulden, eveneens voornamelijk industriele goederen. Het percentage consumentengoederen neemt echter gestaag toe. Nederlandse bedrijven spelen een belangrijke rol in Hongarije. Sinds
1990 is voor ruim twee miljard gulden geinvesteerd en daarmee is Nederland de vijfde buitenlandse investeerder, die bijdraagt aan het exportpotentieel van Hongarije als opkomende markt met kwalitatief hoogwaardige producten. In het geval van zogeheten greenfield- investeringen (nieuwe bedrijfsvestigingen) staat Nederland zelfs nummer een.

Nadere inlichtingen: Hans Jacobs, tel. 06-53269719

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie