Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Energiebewust rijden in rij-opleiding en praktijkexamen

Datum nieuwsfeit: 17-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Novem

17-Mar

Structurele plaats voor energiebewust rijden in de rij-opleiding en het praktijkexamen.
Stappenplan voor een vernieuwde en verbrede B-rij-opleiding

Energiebewust rijden in de huidige rij-opleiding. Extra aandacht voor energiebewust rijden in de rijlessen leidt bij nieuwe automobilisten tot een brandstofbesparende en veiligere rijstijl. Dit bleek uit de resultaten van een in 1997 uitgevoerde praktijkproef in de B-rij-opleiding. Leerlingen die energiebewust waren opgeleid reden na het behalen van het rijbewijs 3,5% zuiniger dan leerlingen die 'gewone' lessen hadden gevolgd. Als vervolg heeft een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van ANWB, BOVAG, INNOVAM, LBVI, CBR en Novem een vijfstappenplan opgesteld voor een structurele integratie van energiebewust rijden in de rij-opleiding en het rij-examen. De werkgroep werd hierin begeleid door onderzoeks- en adviesbureau Traffic Test.

In de Wegenverkeerswet is energiezuinig en milieubewust rijgedrag vastgelegd als een van de criteria die de weggebruiker moet aanleggen om de juistheid van een gedragsbeslissing te beoordelen. Ook de examens en de applicatietoets voor rij-instructeurs besteden aandacht aan deze onderwerpen. Hetzelfde geldt voor de rijprocedure B en het theorie-examen. Er is dus wel al enige aandacht voor energiebewust rijden, maar het heeft nog geen structurele plaats in de praktijkopleiding en het praktijkexamen.Het experiment met energiebewust rijden in de B-rij-opleiding uit 1997 liet zien dat extra aandacht voor energiebewust rijden tijdens de rijlessen tot een zuiniger en veiliger rijgedrag bij automobilisten leidt. Daarom heeft een werkgroep in opdracht van Novem een strategie ontwikkeld om energiebewust rijden op termijn een integraal onderdeel van de B-rij-opleiding en het B-rij-examen te maken. Het strategisch plan is opgebouwd uit een vijftal stappen.

In vijf stappen naar een vernieuwde en verbrede B-rij-opleiding De eerste stap is het ontwikkelen van een visie op een vernieuwde en verbrede B-rij-opleiding. Energiebewust rijden is geen op zichzelf staand element in de rij-opleiding. Door de ontwikkelingen in de motorentechniek van personenauto's is energiebewust rijden tegenwoordig tegelijkertijd anticiperend, comfortabel, vlot en veilig rijden, ook wel aangeduid met de term "Het Nieuwe Rijden".De tweede stap is het opstellen van een leerdoelendocument waarin de visie wordt geconcretiseerd en duidelijk is aangegeven wat er in de nieuwe rij-opleiding aan bod moet komen. In een volgende stap moet een opleidingsprogramma worden samengesteld waarin fasegewijs moet zijn beschreven hoe leerlingen kunnen worden opgeleid voor een energiebewust rijgedrag. Daarna moet worden bekeken in welke mate de vakbekwaamheidseisen voor de instructeursopleiding en het huidige INNOVAM-examen moeten worden aangepast. De eisen moeten tevens worden ingebouwd in de periodieke applicatie voor rij-instructeurs. In de vijfde stap wordt nagegaan of en in welke mate het B-examen moet worden aangepast en welke energiebewuste aspecten moeten worden getoetst. Om dit op de juiste wijze te kunnen toetsen moeten de examinatoren worden bijgeschoold.Naar verwachting kunnen de eerste drie stappen van het strategisch plan in 1999 worden afgerond.

Bron: Novem

Meer informatie
Over de strategie voor een vernieuwde en verbrede B-rijopleiding kunt u contact opnemen met Jan Vissers van Traffic Test, telefoon 0318-528787

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie