Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FSV eist naleving CAO NS Reizigers

Datum nieuwsfeit: 17-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws Spoorwegvakbond FSV

FSV eist naleving CAO NS Reizigers

Utrecht, 17 maart 1999

Woensdag 17 maart 1999 heeft opnieuw overleg plaatsgevonden met de directie van NS Reizigers over de problematiek met betrekking tot de vrijetijdsaanspraken. In het vorige overleg (10 februari 1999) had de FSV hiervoor een aantal voorstellen gedaan.

Belangrijkste eis, ook vandaag, was en is dat de FSV garanties wil hebben van de directie dat de vrijetijdsaanspraken die in 1999 (op basis van de CAO) worden opgebouwd, ook in 1999 verleend worden. Daarnaast heeft de FSV als enige voorgesteld om een PC-Privé-project te starten om de vaak grote verlofachterstanden terug te dringen. De onderbouwing hiervoor kwam tot uiting in de door ons gehouden enquête onder de leden van de FSV.

Tijdens het overleg in de ochtend is gebleken dat de FNV, CNV en VHS, zonder een garantie met betrekking tot de vrijetijdsaanspraken over 1999, toch bereid zijn tot een deal met de directie om verlof af te kopen. In eerste instantie wilden de andere bonden, door mee te gaan met ons voorstel t.a.v. het PC-Privé-project, de FSV gunstig stemmen en overhalen een eventuele deal te ondertekenen. De FSV weigerde dit en heeft de directie van NSR en de collega-bonden te kennen gegeven dat wij bij onze eis tot naleving van de CAO blijven en dus keiharde garanties willen dat de medewerkers hun VTA-rechten ook dit jaar kunnen genieten. Helaas heeft het bovenstaande de andere bonden er niet van weerhouden om in de middag met de directie verder te praten over mogelijke oplossingen. Een oplossing die zich waarschijnlijk zal beperken tot een afkoping van vrijetijdsaanspraken in de vrom van pensioen of een lijfrente. Mogelijk zal, om draagvlak te krijgen bij de achterban, het FSV-voorstel voor een PC-Privé-project deel gaan uitmaken van de deal.

Rechtzaak
De FSV heeft vandaag haar advocaat opdracht gegeven om via de rechter NALEVING VAN DE CAO af te dwingen. Jammer dat dit op deze wijze moet gebeuren, maar we blijven van mening dat als je CAO-afspraken met elkaar maakt, de werkgever dan ook voor de naleving hiervan verantwoordelijk is. Anders had zij die afspraken niet moeten maken. Teleurstellend dat de collegae van FNV, CNV en VHS bereid zijn om met de directie verder te praten ondanks het feit dat er geen enkele garantie is met betrekking tot de vrijetijdsaanspraken over 1999. Zij zijn blijkbaar de recente protesten van de medewerkers in Lelystad, Amsterdam en Rotterdam alweer vergeten.

U hoort nog van ons.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie