Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Catharina Halkes-scriptieprijs verschijnt in boekvorm

Datum nieuwsfeit: 18-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 17 maart 1999

PERS & VOORLICHTING Persbericht

Prof. dr. C. Halkes-scriptieprijs: boekuitgave van bekroonde scriptie "We are poor people, they do not care about us"

Onlangs verscheen het boek "We are poor people, they do not care about us": a case study on gender, sources of power and benefit from development projects in a North Indian village van drs. Janske Hermens. Dit boek is een bewerking van de scriptie die in 1997 door het Centrum voor Vrouwenstudies is bekroond met de prof. dr. C. Halkes-scriptieprijs.

Het boek vormt de neerslag van een onderzoek dat de auteur gedurende een half jaar deed in Jodhpur, een klein Noord-Indiaas dorp. In dit dorp worden projecten uitgevoerd op het gebied van armoedebestrijding, milieu en gezondheidszorg. Hermens heeft onderzocht welke effecten de ontwikkelingsprojecten hebben op de positie van vrouwen.

De auteur stelt vast de positie van vrouwen niet bestaat, aangezien vrouwen door leeftijd, klasse, kaste, opleidings- en inkomensniveau zeer verschillende posities innemen. Zo verschillend dat vrouwen ook onderling macht op elkaar uitoefenen en elkaar onderdrukken. Dit heeft tot gevolg dat de armste vrouwen, die de eigenlijke doelgroep van de projecten vormen, vaak niet worden bereikt, terwijl vrouwen die het relatief beter hebben, hun positie verder weten te versterken.

Het boek geeft een helder beeld van het leven van vrouwen in Jodhpur en van de rol die bijvoorbeeld huwelijk, bruidsschat en het belang van nakomelingen spelen. Tevens laat de auteur zien hoe vrouwen zich, in hun pogingen hun eigen leven vorm te geven, aan deze culturele regels aanpassen, ze in hun voordeel ombuigen of zich ertegen verzetten.

Boek
Hermans, J. "We are poor people, they do not care about us": a case study on gender, sources of power and benefit from development projects in a North Indian village. Nijmegen: Nijmegen University Press & Centre for Women's Studies, 1999. ISBN 90-373-0409-5. Prijs fl. 14,95.

Informatie
Centrum voor Vrouwenstudies, Thomas van Aquinostraat 2.01.22, Nijmegen, tel. (024) 3612339.
Het boek is verkrijgbaar bij: Nijmegen University Press, Postbus 9102, 6500 HC Nijmegen, tel. (024) 3612073

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie