Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Startnotitie Stijl van de Stad Amersfoort is uit

Datum nieuwsfeit: 18-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

17 maart 1998

Het Cultuur U is nu

Startnotitie Stijl van de Stad en de culturele toekomst van Amersfoort Een nieuwe lente, een nieuw geluid: de startnotitie Stijl van de Stad is uit. Bedoeld als aanzet voor het Amersfoortse cultuurbeleid van de komende jaren, wil de notitie ook de Amersfoorters zelf en belangstellenden aan het (mee)denken zetten. Amersfoort heeft een nieuw cultureel beleid nodig. De stad is gegroeid en ook het culturele aanbod moet daarin meegroeien. Naast uitbreiding van de voorzieningen, zoals een poppodium, wil de gemeente de sterke kanten van de stad nog beter benutten. Meer kwaliteit en meer ruimte voor initiatieven. D t is de inzet; daarmee wordt voortgeborduurd op de vorige Amersfoortse cultuurnota, Mondriaan aan Zee (1994-1998).

Uitbreiding van de aanwezige culturele voorzieningen is belangrijk voor een groeistad als Amersfoort. Het op peil brengen van die voorzieningen en het verbeteren van de samenhang daarin, staat daarom dan ook centraal in de startnotitie. Eveneens zeer belangrijk is een grotere betrokkenheid van inwoners. Die worden dan ook van harte uitgenodigd om mee te denken en te praten over de culturele potenties van Amersfoort. Nu is ht moment, Het Cultuur U, om de Stijl van de Stad vorm te geven.

In 'Stijl van de stad' zet de gemeente de al ingezette koers voort door speciaal aandacht te vragen voor een aantal thema's: De stad als Podium, Kunst en Architectuur en Cultuurhistorie en de binnenstad. Uitgangspunt daarbij is de aanwezige sterke punten uit te buiten: het historische centrum, spraakmakende architectuur in de buitenwijken, kunst in de openbare ruimte van de stad en een prachtig stadscentrum als natuurlijk decor voor festivals. Binnen die grote lijnen van de startnotitie staan ook enkele concrete nieuwe plannen voor culturele initiatieven op stapel. Bijvoorbeeld een nieuw muziekcomplex voor pop- en lichte muziek, spraakmakende festivals, een Cultuur-, Informatie- en Ontmoetingen in het centrum van Vathorst en een cultureel Uitbureau. Maar ook denkt men meer aan culturele bedrijvigheid op en rond het Onze Lieve Vrouwe Plein en de ontwikkeling van commerciële, culturele en recreatieve mogelijkheden van het gebied aan de Eem.

Trekpleister?
Vooral dat laatste heeft bij burgemeester en wethouders een hoge prioriteit. Het gebied langs de kades aan de Eem kan de trekpleister worden van de historische binnenstad en daarmee een brug slaan naar de nieuwe wijken en bewoners. Gepland zijn kunsteducatieve activiteiten, een megabioscoop, een poppodium, horecavoorzieningen, een plein aan het water, een haventje waar rondvaartboten af en aan varen, een bezoekerscentrum met presentaties op het gebied van archeologie, monumentenzorg, kunst in de openbare ruimte en architectuur.

Het is een aanlokkelijk toekomstbeeld waarover ook de geïnteresseerde Amersfoorter zijn mening en ideeën over kan èn moet geven. Hij of zij bepaalt tenslotte zelf net zo goed de stijl van de stad. Ook de Amersfoortse jongeren kunnen meespreken. In het nieuwe cultuurbeleid neemt de jongerencultuur een prominente plaats in en komt er, in het verlengde hiervan, meer aandacht voor de nieuwe media en cultuureducatie.

De Stijl van de Stad staat in de steigers. Amersfoorters worden uitgenodigd om het culturele aanzicht van Amersfoort te helpen opbouwen. Belangstellenden kunnen meepraten in een reeks van openbare cultuurgesprekken.

Openbare gesprekken
Er vinden drie openbare debatten plaats. Daarvoor worden de culturele instellingen uitgenodigd, inwoners uit alle Amersfoortse wijken, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en jongeren. Naast de genodigden zijn ook toehoorders van harte welkom. De gesprekken gaan over de volgende thema's:

Cultuurhistorie Binnenstad;

Kunst & Architectuur (7 april, De Zonnehof, Zonnehof 8 in Amerfsoort);

De Stad als Podium (11 april in De Flint, Coninckstraat 60 in Amersfoort);

Jongerencultuur (14 april, De Kelder, Lieve Vrouwestraat 15 in Amersfoort.

Alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur.

Op donderdagavond 20 mei wordt in de theatertent van Traktor Toernee een groot slotsymposium gehouden. Daarbij worden alle ontvangen reacties uit voorgaande bijeenkomsten gepresenteerd, evenals de resultaten van twee onderzoeken naar de jongerencultuur en de invulling van het gebied aan de Eem. Ook daarbij is iedere belangstellende van harte welkom. De plaats van het slotsymposium wordt nog nader bekend gemaakt via de Stadsberichten.

Fundament
Geinteresseerde en betrokken mensen met nieuwe ideeën kunnen de culturele toekomst van Amersfoort stijlvol inkleuren. De gemeente treedt hierbij op als regisseur. Stijl van de Stad wordt niet voor niets een startnotitie genoemd. Overleg met het culturele veld en andere betrokkenen stelt de gemeente zeer op prijs. Alleen met die inbreng kan een stevig fundament voor het cultureel beleid voor de periode 1999-2002 worden gelegd.

Meer informatie? Neem contact op met de afdeling Cultuur & Sport van de gemeente, telefoon 033 - 469 4620.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie