Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mijlpaal in samenwerking Buma/Stemra, Ascap en MCPS/PRS

Datum nieuwsfeit: 18-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Keywords: Buma Stemra Auteursrecht

Amstelveen, 17 maart 1999

De internationale rechtenorganisaties Buma/Stemra, Ascap en MCPS/PRS kondigen mijlpaal in samenwerking aan

Gezamenlijk back-office in Nederland realiseert belangrijke voordelen in het digitale tijdperk

De besturen van het Nederlandse Buma/Stemra, het Amerikaanse ASCAP en de Britse MCPS/PRS Alliantie hebben in hun vergaderingen in Amsterdam, New York en Londen afgelopen week ingestemd met het opzetten van een gezamenlijk servicecentrum voor het voeren van de administratie van muziekrechten in het digitale tijdperk.

De besturen verleenden de directievoorzitters en hun projectteams goedkeuring informatiesystemen te ontwikkelen om te komen tot één gezamenlijk back-office voor zowel het uitvoeringsrecht als het mechanisch reproductierecht.

De doelstelling is het vermijden van doublures in, en het verbeteren van, gemeenschappelijke databases; het reduceren van kosten en het verbeteren van efficiency; het verbeteren van systemen en het aanwenden van nieuwe technieken waardoor een infrastructuur wordt gecreëerd die het muziekgebruik in nieuwe media, zoals Internet, kan beheersen. Deze systemen zullen netwerktechnieken omvatten en daarmee de basis leggen voor een belangrijke stap vooruit bij het opzetten van een breed draagvlak voor de rechtenorganisatie van de toekomst.

Het nieuwe servicecentrum stelt rechtenorganisaties in Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk in staat hun dienstverlening aan de bij hen aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgevers te verbeteren, met behoud van hun identiteit, onafhankelijkheid en concurrentie-positie. Het servicecentrum wordt in Nederland gevestigd.

Het project, dat nog een officiële naam moet krijgen, maar intussen de werktitel International Music Joint Venture (IMJV) draagt, zal verder bouwen op CIS-(Common Information System) standaards, die ontwikkeld zijn door de internationale koepel van rechtenorganisaties CISAC. Maar IMJV zal indien noodzakelijk ook het voortouw nemen bij de wereldwijde introductie van nieuwe standaards voor rechtenorganisaties en zal er tegelijkertijd voor zorgen dat deze ontwikkelingen gedeeld worden met de internationale auteursrechtwereld.

In een gezamenlijke verklaring van de directievoorzitters Cees Vervoord van Buma/Stemra, John LoFrumento van ASCAP en John Hutchinson van de MCPS/PRS Alliantie waarderen zij de visie van de besturen, maar erkennen tegelijkertijd de omvang en complexiteit van het project en de grote inspanning die alle betrokken organisaties zullen moeten leveren:

"Wij geloven dat wij nu op het gebied van rechtenadministratie de wil en de technische middelen hebben om een grote stap vooruit te doen waar het gaat om efficiency en dat de rechthebbenden dat van ons kunnen verlangen.

Internationale allianties en samenwerkingsverbanden staan hoog op de agenda - zoals een aantal recente initiatieven laat zien. Wij zijn ervan overtuigd dat onze joint venture een juiste keuze is, op het juiste moment. Wij nodigen andere auteursrechtorganisaties uit partner te worden in deze onderneming, of in de loop van de tijd als klant gebruik te maken van de diensten van het servicecentrum.

Ons doel blijft om, met behulp van nieuwe systemen, een optimale, praktische en kostendekkende oplossing te bieden voor de gezamenlijke operationele processen van internationale organisaties. Wij zullen alles doen om het vertrouwen van onze besturen in dit project waar te maken en om hierdoor een adequate service te verlenen aan onze leden en aangeslotenen".

© Buma/Stemra

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie