Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nationaal Jeugddebat laat politiek naar jongeren luisteren

Datum nieuwsfeit: 22-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

 
Persbericht
 
Jeugdparticipatie krijgt steeds meer betekenis

NATIONAAL JEUGDDEBAT LAAT POLITIEK NAAR JONGEREN LUISTEREN
 
Op maandag 22 maart is de Tweede Kamer gereserveerd voor het vierde Nationaal Jeugddebat. De 120 geselecteerde jongeren  komen uit het hele land naar Den Haag om met ministers en staatssecretarissen  in discussie te gaan over thema's die hen bezighouden. De deelnemende jongeren en de Stichting Nationaal Jeugddebat  zullen  toezeggingen van bewindslieden  gaan volgen om te zien of ze inderdaad worden uitgevoerd. Het debat wordt geopend door staatssecretaris Vliegenthart (VWS).
 
Het is de vierde keer dat er in Den Haag een Nationaal Jeugddebat plaatsvindt, ditmaal voor het eerst met een open aanmelding voor jongeren. Het initiatief voor het jeugddebat is in 1995 genomen door de toenmalige staatssecretaris Terpstra van VWS, daartoe uitgedaagd door jongerenorganisaties. Doel is jongeren te bewegen  om politiek en maatschappelijk actief te zijn. Steeds meer overheden stellen commissies of adviesraden in waarin jongeren invloed kunnen uitoefenen op het beleid;  lokaal komen er steeds vaker initiatieven voor het instellen van jongerenraden.

 
Agenda

De onderwerpen voor het Nationaal Jeugddebat zijn aangedragen door zowel jongeren als bewindslieden. Op de agenda staan Integraal jeugdbeleid, Inrichting van leefomgeving en natuur, Criminaliteit, Verkeer en de Brede school. De keuze voor deze onderwerpen is mede bepaald door de resultaten van de zeven regionale debatten, die eerder dit jaar verspreid door het land zijn gehouden, en door de uitslag van het Jeugdreferendum, dat op 12 januari werd aangeboden aan minister president Kok.
 

Deelnemers

Aan het Nationaal Jeugddebat wordt deelgenomen door de ministers Netelenbos (Verkeer en Waterstaat), Pronk (VROM), Korthals (Justitie) en de staatssecretarissen  De Vries (Verkeer en Waterstaat), Adelmund (OC&W), Faber (LNV), Hoogervorst (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Vliegenthart (VWS).  Het debat wordt geleid door de Tweede Kamervoorzitter Van
Nieuwenhoven.  
De jongeren die deelnemen aan het debat hebben zich opgegeven via de krant van het Nationaal Jeugddebat, die in december landelijk is verspreid via scholen, bibliotheken, jeugd- en jongerenorganisaties, club- en buurthuizen en jongeren informatiepunten (JIP's).
 
Nederlandse Jeugd PrijsOok op 22 maart vindt in het gebouw van de Tweede Kamer de finale plaats van de Nederlandse Jeugd Prijs. Er zijn ruim 40 projecten genomineerd, die zijn ingediend door groepjes jongeren van 6 t/m 18 jaar. De Nederlandse Jeugd Prijs is ingesteld om jeugd en jongeren te betrekken bij de (lokale) samenleving.  


15 maart  1999
 

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie