Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mortier Opsporings Radar Batterij naar Macedonie

Datum nieuwsfeit: 22-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie

Persbericht

Mortier Opsporings Radar Batterij naar Macedonie

DV/PB17/99 Den Haag, 18 maart 1999

Naar aanleiding van het kabinetsbesluit in te gaan op een verzoek van de NAVO zal de Koninklijke Landmacht een Mortier Opsporings Radar Batterij naar Macedonie sturen. De eenheid gaat daar deel uit maken van de Extraction Force. Het verzoek van de NAVO hangt samen met de toegenomen dreiging in Kosovo. Deze dreiging maakt aanvullende veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. Het kabinet is van oordeel dat de inzet van deze eenheid past in het mandaat van de Extraction Force zoals dat is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Vanzelfsprekend wordt de Kamer terzake per brief nader geinformeerd.

Met behulp van dit defensieve waarschuwingssysteem kan de landmacht-eenheid vroegtijdig vaststellen wanneer en van waar granaten worden afgevuurd. Dit vergroot de veiligheid van de in Macedonie aanwezige militaire eenheden. Morgenvroeg vertrekt de eenheid vanaf de Vliegbasis Eindhoven naar Skopje.

De nieuwe Nederlandse bijdrage aan de Extraction Force bestaat uit ruim dertig militairen, drie radarsystemen, twaalf vrachtwagens en vier terreinwagens. De Mortier Opsporings Radar Batterij wordt in beginsel tot eind 1999 ingezet. Op dit moment verblijven al tweehonderd Nederlandse militairen van de land- en luchtmacht in Macedonie. Het betreft voornamelijk militairen van de genie van de landmacht en een Chinook-detachement van de luchtmacht. De Mortier Opsporings Radar Batterij die nu wordt uitgezonden maakt deel uit van 101 Artillerie Ondersteunings Batterij uit Nunspeet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie