Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Kernactiviteit tijdens pollenontwikkeling

Datum nieuwsfeit: 23-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Landbouwuniversiteit Wageningen

*di 23-03-99 KERNACTIVITEIT NEEMT TOE TIJDENS POLLENONTWIKKELING


tijd 13:30 uur

onderwerp promotie ir. K.R. Straatman, Birmingham (GB)
titel Monitoring of nuclear activity during pollen development and androgenesis in Brassica
napus L.

promotor(en): prof.dr. M.T.M. Willemse (plantkunde)
copromotor(en): dr. J.H.N. Schel en dr. A.A.M. van Lammeren (plantencytologie en -morfologie)
informatie afd. voorlichting en pr, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Voor planten is de ontwikkeling van stuifmeel een belangrijke eerste stap in de vorming van zaad. Wanneer microsporen en jonge pollen van koolzaad worden gekweekt bij hoge temperatuur, wordt de pollenontwikkeling omgezet in de ontwikkeling van een pollenembryo. Het kweken bij lagere temperaturen resulteert in de ontwikkeling van normale pollen. Kees Straatman onderzocht de genetische activiteiten die zich afspelen tijdens de ontwikkeling van pollen of pollenembryo's. Hiertoe werd een nauwkeurige analyse gemaakt van de structuren en processen in de celkern tijdens pollenontwikkeling in relatie tot de aanmaak en het transport van RNA, de boodschapper die het mogelijk maakt dat genetische informatie uit het DNA van de celkern uiteindelijk wordt vertaald in eiwitten in de cel. In koolzaadbladeren vindt de aanmaak van RNA (transcriptie) door de hele celkern verspreid
plaats. In jonge, kiemende pollen vindt alleen transcriptie plaats in de vegetatieve kern, in de spermakernen is geen sprake van RNA-productie. Het lijkt erop dat de kernactiviteit toeneemt tijdens de pollenontwikkeling en haar hoogtepunt bereikt in de vegetatieve kern van rijp pollen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie