Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vermoeidheid bij kanker: erger dan pijn

Datum nieuwsfeit: 23-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

Opmerkelijke opinies

23 maart 1999

Vermoeidheid bij kanker: erger dan pijn

Voor veel kankerpatiënten speelt vermoeidheid een grote rol in hun dagelijks leven. Artsen vinden dat pijn mogelijk een grotere invloed heeft. Bijna een op de zes patiënten met kanker die van vermoeidheid last heeft, zegt te weinig energie te hebben om door te kunnen of te willen leven. Dit zijn belangrijke gegevens omdat er nu ongeveer 300.000 Nederlanders zijn waarbij kanker is geconstateerd. Jaarlijks krijgen circa 57.000 mensen kanker en sterven er ca. 36.500 als gevolg van kanker (Bron: Rapport Nederlandse Kanker Registratie '95).

Deze bevindingen heeft het NIPO, mede geschraagd door de besturen van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie en de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, geïnventariseerd. En wel tijdens een onderzoek naar het voorkomen en de behandeling van vermoeidheid bij kanker en naar de invloed van deze vermoeidheid op het dagelijks leven van de patiënt. Vermoeidheid blijkt tot nu toe een onderbelicht nevenverschijnsel bij een meerderheid van de kankerpatiënten. Eerder is naar dit fenomeen onderzoek gedaan in de Verenigde Staten. Het onderzoek van het NIPO is mogelijk gemaakt door een gift van de Dr. Paul Janssen Stichting.

Voor dit in Nederland, als het gaat om vermoeidheid, grootste opinie-onderzoek zijn 257 kankerpatiënten ondervraagd (waarvan tweederde beneden de 60 jaar), 123 'verzorgers' van die patiënten en 205 specialisten die veel met kanker worden geconfronteerd. Het onderzoek is in de eerste twee maanden van dit jaar gehouden.

De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek: * Vermoeidheid is als bijwerking van de behandeling zeer gevreesd. Het is zelfs (met 49%) de meest gevreesde bijwerking. Vermoeidheid scoort daarmee hoger dan pijn (12%), misselijkheid(18%) en haarverlies (8%). Artsen schatten de ongerustheid over vermoeidheid lager in. * Vermoeidheid komt - naast de kans op genezing en mogelijke bijwerkingen - bijna altijd voor in het eerste gesprek van de patiënt met de arts. Volgens het merendeel van de medisch specialisten komt ook de eigen voorkeur van de patiënt, als het gaat om de behandeling, aan bod. De patiënten geven een lager percentage aan. * Hoewel vermoeidheid als gevolg van kanker en therapie dus zeker aan de orde komt, is het voor arts en patiënt een minder belangrijk criterium bij de keuze van de therapie. Beiden vinden de kans op genezing het belangrijkste aspect. Patiënten hechten tegelijkertijd erg veel waarde aan het normaal kunnen blijven functioneren. * Opzienbarend is dat vermoeidheid een grote invloed heeft op het dagelijks functioneren. Veel patiënten zijn zelfs van mening dat vermoeidheid (61%) een grotere invloed heeft dan pijn (8%). Het merendeel van de artsen (57%) is van mening dat pijn en vermoeidheid ongeveer evenveel invloed hebben op het dagelijks leven. * Een ruime meerderheid (69%) van de patiënten geeft aan last te hebben van vermoeidheid. 75% van deze patiënten heeft bijna dagelijks last van deze verschijnselen. * De klachten hebben grote gevolgen voor de patiënt: praktisch iedere patiënt die met vermoeidheid wordt geconfronteerd, is gedwongen het rustiger aan te doen. Dit betekent in de praktijk dat ze daadwerkelijk moeten rusten (84%) en hun dagelijkse werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren (71%). * Een op de zes patiënten die last heeft van vermoeidheid, zegt te weinig energie te hebben om door te kunnen of te willen leven. * Gezien het bovenstaande is het niet verrassend dat de patiënt aangeeft dat zijn leven in zeer grote mate door de vermoeidheid is veranderd en aangetast. * Welke veranderingen vindt men, als gevolg van de vermoeidheid, het belangrijkst? Opvallend genoeg zijn dat niet de gevoelens over het lichamelijk welzijn of de emotionele toestand, maar meer nog het verminderde vermogen om te kunnen blijven functioneren en te kunnen blijven werken (75%). Artsen zijn meer van mening dat de vermoeidheid vooral het lichamelijk welzijn en de emotionele toestand beïnvloedt. * De arts en/of patiënt stelt vermoeidheid bij de meeste bezoeken aan de orde. Vooral patiënten hechten aan de behandeling hiervan groot belang. * Minder dan 40% van de patiënten ondergaat een behandeling tegen vermoeidheid. De meest gebruikelijke zijn medicatie of het advies om rust te nemen. Er zijn aanwijzingen dat met name dit laatste advies veel vaker voorkomt dan de patiënten zelf aangeven. Het is namelijk waarschijnlijk dat patiënten zo'n advies, het nemen van rust, niet opvatten als een echte behandeling.

NIPO A-4505. Telefonisch onderzoek (patienten en verzorgers) en schriftelijk onderzoek (artsen). Veldwerk: januari en februari 1999. Voor nadere informatie: Henk Foekema (020-5225 472 of 06-53 154 003)


*** Zie voor de grafieken de originele NIPO-webpagina ***

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie