Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium over risico's van electronische handel voor burger

Datum nieuwsfeit: 24-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

UT-Symposium Universitaire Vredesdagen

We liggen bloot de risicos van elektronische handel


* 24 maart

Chipcards voor beurzen, airmiles, openbaar vervoer en voetbalwedstrijden; databanken die DNA-gegevens, kredietwaardigheid en schoolresultaten vastleggen. De burger ligt bloot in duizenden bestanden. De opmars van de talloze Big Brothers? In het kader van de Universitaire Vredesdagen wordt op de Universiteit Twente op woensdag 24 maart een middagsymposium gehouden met als titel: "We liggen bloot de risicos van elektronische handel". Het symposium wordt georganiseerd door de faculteit Informatica in samenwerking met de studievereniging Inter-Actief.

Mag je er als burger op vertrouwen dat met je persoonlijke gegevens zorgvuldig wordt omgegaan of is enige argwaan geboden? Albert Heijn weet precies welke boodschappen je doet, cameras registreren elke auto die door de poortjes voor het rekeningrijden gaat, en voetbalstadions kom je zonder clubkaart niet meer in. Bovendien is dit pas het begin. Als het aan het kabinet ligt, bevat een computer in Zoetermeer straks alle schoolresultaten van ieder kind, en ontwikkelen gemeenten een burgerservicekaart, waarop iedere stap van ons te volgen is.

Worden gegevens alleen gebruikt voor de doeleinden waarvoor ze zijn verstrekt? De vraag rijst of bedrijven, overheden en instellingen wel zorgvuldig omgaan met de gegevens en of de techniek voldoende aansluit bij de gewenste ontwikkelingen. Elektronisch betalingsverkeer gaat steeds vaker via Internet. Ook hierbij zijn naast technische beveiligingsaspecten privacy-zaken van belang. Niet altijd is namelijk duidelijk dát en waarvóór onze gegevens worden geregistreerd, en of wij argeloos meewerken aan het blootleggen van onze persoonlijke gegevens.

Dit thema wordt van drie kanten belicht:

* Simon Lelieveldt (De Nederlandsche Bank) bespreekt in: "Is een wet of contract ook bruikbaar voor bescherming van je privacy?" veiligheid als uitdaging: technologie is belangrijk, maar uiteindelijk toch mensenwerk;

* Berry Schoenmakers (TU Eindhoven, ex-DigiCash) behandelt in: "Anonieme transacties in de digitale wereld" privacy-aspecten van elektronisch betalen. Hoe kan de techniek inbreuk op privacy helpen te beperken, en welke risicos zitten er aan anonieme geldtransakties zoals geld witwassen en afpersing?;
* Chris Reijmers (Reijmers & Jansen privacy-advisering) behandelt "De mens en zijn elektronische schaduw, privacybescherming door de ogen van de geregistreerde".

Plaats: Universiteit Twente, Amphitheater Vrijhof

Datum: woensdag 24 maart 1999

Tijd: 13.30 17.00 uur

Toegang: gratis, aanmelding niet nodig (na afloop is er een borrel)

Voor meer informatie: drs. B. Meijering, tel. (053) 489 4244, e-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl)

of: Gerard Smit, tel. (053) 489 3734, (smit@cs.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie