Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van Aartsen op Radio 1 Journaal over Kosovo

Datum nieuwsfeit: 24-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderwerp: Uitspraken Minister van Aartsen

Datum: 24-03-1999

Nummer : 47/99

VAN AARTSEN OP RADIO 1 JOURNAAL / 22 maart 1999 om 07.00 uur

INLEIDING:

De diplomatie krijgt vandaag een laatste kans. De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke doet vanavond een ultieme poging om president Milosevic om te praten. De Joegoslavische president moet het vredesakkoord voor Kosovo ondertekenen als hij dat niet doet, lijken NAVO-acties onafwendbaar. De NAVO kan op zeer korte termijn aanvallen dat werd gisteren duidelijke tijdens de vergadering van de permanente raad van het bondgenootschap. Na afloop van die bijeenkomst sprak Gert Jan Dennekamp met Minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken. En hij vroeg hem wat de boodschap van Holbrooke aan Milosevic zal zijn.

VAN AARTSEN:

Het is eigenlijk een soort finale boodschap aan Milosevic: U houdt zich niet aan het akkoord dat vorig jaar is afgesloten. U wilt niet het Rambouilletakkoord tekenen, u misdraagt zich op dit moment in Kosovo, althans uw troepen misdragen zich in Kosovo. Het spel is uit. Dat is ongeveer de boodschap die Holbrooke aan Milosevic moet brengen. En ja aangezien Milosevic een va-banque speler is en als hij nu maar weet dat militaire actie volgt, daarom is consensus zo belangrijk, dan ben ik er haast wel van overtuigd dat misschien uiteindelijk ook militair geweld niet nodig zal zijn, want daar is natuurlijk ook niemand op uit.

VERSLAGGEVER:

U denkt dat hij onder die druk misschien wel toegeeft.

VAN AARTSEN:

Maar die druk moet echt wel ten maximale worden opgevoerd. Tot op heden hebben we, dat wil zeggen de contactgroep, de Europese Unie en de NAVO, niet in die positie gezeten. We hebben onderhandeld over een akkoord met Milosevic en met de Kosovaren. Een akkoord wat aanvankelijk noch de Kosovaren noch Milosevic wilde tekenen. Gelukkig hebben de Kosovaren getekend, dus nu is de beurt aan president Milosevic.

VERSLAGGEVER:

Maar heeft de NAVO nu Milosevic eigenlijk niet toch meer tijd gegeven. Want de heer Milosevic is twee dagen geleden Kosovo ingetrokken met veel vertoon en veel materiaal. Nu wordt hem toch weer tijd gegund.

VAN AARTSEN:

Eigenlijk wordt er niet zo veel tijd gegund, want de besluitvorming is toch snel en vlot nahet moment dat de verificatie-missie werd teruggetrokken, dat was op zaterdag, is de NAVO vandaag, zondag, bijeengekomen. Vanavond is de secretaris generaal van de NAVO met zijn consultaties begonnen bij de bondgenoten en dat betekent dat ik hoop dat morgenochtend in de NAVO-raad vaststaat dat de NAVO eensgezind is vóór een militair optreden in de richting van Milosevic.

VERSLAGGEVER:

Tot op heden was dat niet zo?

VAN AARTSEN:

Neen, zolang er natuurlijk een onderhandeling gaande was, zolang we hoopten dat naast de Kosovaren, die uiteindelijk tekenden, ook Milosevic zou tekenen, ja tot dat moment kon er ook niet echt iets gebeuren. Dat was nou eenmaal de manier waarop het onderhandelingsbouwwerk in elkaar was gezet.

VERSLAGGEVER:

In januari werd als extra dreigement richting Milosevic ook door de NAVO gezegd, we geven nu de secretaris generaal de bevoegdheid om te beslissen tot ingrijpen, dan moet hij nog even met hoofdsteden bellen, maar dat is een extra stap en dan kan ingrijpen direct zijn. Uiteindelijk blijkt het dat toch weer allerlei tussenstappen nodig zijn.

VAN AARTSEN:

Neen, dat is niet zo, want wat er eerst moest gebeuren, was wel het ondertekenen van het akkoord door één van beide partijen. De Kosovaren hebben pas vorig week getekend, dat hadden ze ook eerder kunnen doen. Als we naar het hele proces nog eens terugkijken, had dat ook eerder gekund. Daar hebben ze voor gekozen, dat niet te doen. Vervolgens was het duidelijk dat de verificatiemissie in ieder geval terug getrokken zou moeten worden. Er is vastgesteld tot op heden dat Milosevic het akkoord niet wil ondertekenen. De NAVO moet de consultatie doen. Dat gebeurt dus nu, op deze zondag, waarschijnlijk doorlopend in maandag. En dan kan Holbrooke in Belgrado een duidelijke boodschap brengen.

VERSLAGGEVER:

Hoe reëel is NAVO ingrijpen nu?

VAN AARTSEN:

We zijn er nu heel dichtbij. Tenzij president Milosevic morgenavond aan Holbrooke zal zeggen dat hij het akkoord wel tekent, denk ik dat het onvermijdelijk is dat er nu militaire actie volgt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie