Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Astronomen vinden 100.000 zwakke sterren

Datum nieuwsfeit: 24-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

Astronomen vinden 100.000 zwakke sterren

Persbericht 24 maart 1999

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Wyoming, het Planetary Science Institute in Tucson en het Observatoire de la Côte d'Azur in Nice hebben de eerste fase voltooid van de Faint Sky Variability Survey. Dit is een vijfjarig project om het heelal tot op grote diepte in kaart te brengen en te speuren naar zeer zwakke variabele sterren. Tijdens de eerste waarnemingen in november 1998 zijn in zes dagen tijd meer dan 100.000 nieuwe sterren en evenveel sterrenstelsels en quasars waargenomen. De zwakste sterren zijn van de 27ste magnitude, zo'n 250 miljoen keer zwakker dan met het blote oog kan worden waargenomen.

De waarnemingen zijn gedaan met een nieuw instrument, de Wide Field Camera. De camera werd gemonteerd op de Isaac Newton Telescoop van de Brits-Nederlandse sterrenwacht, gelegen op een hoge berg op La Palma (Canarische Eilanden). De camera kan in één keer een gebied fotograferen dat even groot is als de oppervlakte die de schijf van een volle maan aan de hemel inneemt. Ter vergelijking: de opname die de befaamde Hubble Space Telescope in één keer kan maken is 140 keer kleiner. Beide telescopen kunnen even diep het heelal inkijken.

De Faint Sky Variability Survey heeft tijdens haar eerste waarnemingen al een gebied aan de hemel bekeken met een oppervlakte van 18 volle-maanschijven. Gedurende het gehele project zal een hemeloppervlak van zo'n 400 volle manen in kaart worden gebracht. De 100.000 nieuw ontdekte sterren worden verder onderzocht. De astronomen speuren vooral naar zeer zwakke variabele sterren. De lichtsterkte van deze sterren wisselt gedurende de tijd. Een soort van een variabele ster is de massa-overdragende dubbelster. Twee sterren draaien daarbij om elkaar heen, waardoor de lichtsterkte van dit sterrensysteem wisselt. De zwaarste ster in dit systeem zuigt daarbij materie weg van een zeer lichte ster, een bruine dwerg. Deze sterren zijn bruin omdat ze zelf nauwelijks licht uitzenden. Hun massa is minder dan 6% van die van de zon, waardoor ze te licht zijn om energie op te wekken door kernfusie. Er zijn nu een tiental van deze bruine dwergen bekend, maar nog geen in een massa-overdragende dubbelster. Naast deze dubbelsterren wordt ook gezocht naar objecten uit de Kuiper Gordel. Dit is een verzameling van grote brokken van ijs en rots, die rond de zon draaien in een baan buiten die van de planeet Neptunus. Onder de ontdekte 100.000 sterren bevinden zich een aantal variabele sterren, die mogelijk massa-overdragende dubbelsterren of objecten uit de Kuiper Gordel zijn. Het vervolgonderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Het internationale team van bijna twintig astronomen dat hierbij samenwerkt, wordt geleid door drs Paul Groot, prof. dr Jan van Paradijs, drs. Paul Vreeswijk (UvA), dr Steve Howell, dr Mark Everett (Wyoming) en dr Don Davis (PSI).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie