Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

100.000,- voor opvang vluchtelingen uit Kosovo in Macedonië

Datum nieuwsfeit: 25-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

Utrecht, 25 maart 1999

Kerken in Aktie geeft ƒ 100.000,- voor opvang van vluchtelingen uit Kosovo in Macedonië

Als gevolg van oorlog in Kosovo vluchten steeds meer mensen de grens over naar Macedonië. Officiële cijfers spreken over 12.000 vluchtelingen, maar een getal van 25.000 vluchtelingen geeft de werkelijkheid beter weer. Als de aanvallen van de NAVO en de acties van het Servische leger in Kosovo de komende dagen doorgaan, verwachten particuliere organisaties in Macedonië minstens honderdduizend vluchtelingen. Het land heeft de capaciteit om circa 25.000 vluchtelingen op te vangen. Om die capaciteit uit te breiden stelt Kerken in Aktie ƒ 100.000,- beschikbaar aan haar lokale partnerorganisatie ACT/MCIC.

"De paniek is hier uitgebroken", vertelt directeur Sašo Klekovski van ACT/MCIC via de telefoon. "Mensen zijn aan het hamsteren geslagen. Ze hebben het gevoel de prijs te betalen voor een oorlog die niet van hen is. Macedonië is boos op de NAVO omdat Tomahawk-raketten via haar luchtruim naar Servische doelen vliegen. Wij verkeren in een oorlogssituatie. Het leger is gemobiliseerd en alle commerciële vluchten opgeschort. Er hoeft weinig te gebeuren en het precaire evenwicht in Macedonië tussen de verschillende bevolkingsgroepen wordt verstoord. We horen ook berichten dat de honderdduizend Macedoniërs in Servië naar Macedonië willen terugkeren."

Kerken in Aktie is betrokken bij de opvang van de tienduizenden vluchtelingen in Macedonië. Het zijn Serviërs die uit Kosovo komen en Albanezen uit Kosovo en Zuid-Servië. Er worden voedings- en hygiënische middelen verstrekt. Als de vluchtelingen Macedonië binnen blijven komen, en dat ziet er naar uit, dan moet er grootschalige noodhuisvesting worden georganiseerd. In samenwerking met de Macedonische overheid maakt ACT/MCIC, de lokale partner van Kerken in Aktie, daarvoor nu de plannen. De bijdrage van Kerken in Aktie is bedoeld voor water, sanitatie en gezondheidszorg.

Kerken in Aktie heeft sinds het oplaaien van de oorlog in Kosovo reeds ƒ 390.000,- bijgedragen aan hulpprogramma’s in Kosovo, Albanië en Montenegro. De programma’s in Kosovo zijn door de onveiligheid stopgezet. ACT/MCIC is een landelijke, particuliere organisatie gespecialiseerd in noodhulp, watervoorzieningen en plattelandsontwikkeling.

Voor meer informatie:

Jaap ‘t Gilde, voorlichter Kerken in Aktie, tel. 030 – 2721456 of 0345 – 510242 (privé).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie