Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlichtingsdag Universiteit Twente

Datum nieuwsfeit: 25-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

99/029 23 maart 1999

Voorlichtingsdagen UT op 25, 26 en 27 maart

Kennismaken met opleidingen èn het studentenleven

Scholieren die aanstaande vrijdag 26 maart de voorlichtingsdag van de Universiteit Twente bezoeken kunnen niet alleen kennis maken met de UT en één of meer opleidingen, ook een grondige kennismaking met het 'echte studentenleven' staat op het programma. 's Avonds namelijk gaan ze 'stappen' in het centrum van Enschede, begeleid door leden van de overkoepelende studentenorganisatie Student Union. Het programma is een nieuw onderdeel van de voorlichtingsdagen van de Universiteit Twente die 25, 26 en 27 maart plaatsvinden op de campus van de UT. Voor die dagen hebben zich inmiddels 2500 mensen aangemeld.

De scholieren die de voorlichtingsdag van vrijdag bezoeken kunnen na afloop van het reguliere programma mee met studenten van de Student Union. In het centrum van Enschede worden zij dan eerst onthaalt op een diner in de studentensociëteit 'de Pakkerij'. Vervolgens kan er, om de sfeer te proeven, een studentenhuis bezocht worden en is er een culturele voorstelling van Contramime. Afgesloten wordt met een groot feest. "Ook dat hoort immers bij studeren", zo schrijven de initiatiefnemers in hun uitnodiging. Voor het programma van de Student Union moet men zich apart opgeven. De Student Union is een nog nieuwe organisatie van studenten die voor deze groep de belangen behartigt, studentactivisme stimuleert, informatie verstrekt en zorgt voor het beheer van de studentvoorzieningen op de campus.

Telematica

Het programma dat de Student Union verzorgt is de afsluiting van de tweede van drie voorlichtingsdagen. Tijdens die dagen zullen alle opleidingen van de UT gepresenteerd worden. Daaronder de nieuwe opleiding Telematica. Telematica is economisch gezien de belangrijkste en snelst groeiende bedrijfstak op wereldschaal. Nederland blijft achter op ICT-gebied door een nijpend tekort aan hoger opgeleiden op dit terrein. De Universiteit Twente gaat in deze behoefte voorzien met deze nieuwe opleiding. Per september 1999 kunnen studenten die in Telematica zijn geïnteresseerd alvast instromen bij de opleiding Informatica, die daarvoor een speciaal op Telematica gericht eerste jaar aanbiedt. In september 2000 start Telematica officieel.

Major-minor

De nieuwe opleiding wordt, net als alle opleidingen van de UT, ingepast in Major-minor, de nieuwe onderwijsformule van de UT. In dat concept maken studenten, na hun basisprogramma, twee keuzes: eerst voor de richting waarin ze zich willen specialiseren (de Major) en aansluitend voor een samenhangend pakket van vakken, waarmee ze hun studie kunnen verbreden (de minor). Voor de nieuwe opleiding Telematica betekent dit bijvoorbeeld dat er, na een vast tweede jaar, als hoofdstroom drie Majors mogelijk zijn. Een van die specialisaties richt zich op telematicanetwerken, met als onderwerpen onder meer toegang tot het Internet via telefoon, glasvezelkabel en bijvoorbeeld GSM.

Een ander kenmerk van de Major-minorformule is de flexibele propedeuse. Omdat een student eigenlijk pas gaandeweg de studie ontdekt of hij of zij een juist keuze heeft gemaakt, wordt de mogelijkheid geboden om binnen de eerste drie maanden van de propedeuse, zoveel mogelijk zonder verlies van studiepunten, over te stappen naar een aanverwante opleiding.

Met alle opleidingen -behalve Bestuurskunde- kan gestart worden zowel in Enschede als in Leeuwarden (bij de Vestiging Friesland van de UT)

Programma

Scholieren en hun ouders worden 's ochtends vanaf 9.30 uur ontvangen in de Vrijhof (op 25 maart) en in het Sportcentrum (op 26 en 27 maart) van de UT. Na onder andere een welkomstwoord door de Rector Magnificus, prof.dr. F.A. van Vught, en een inleiding over de Student Union, bezoeken ze de opleiding van hun keus. Laboratia, projectruimten en collegezalen staan open en studenten en medewerkers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Voor ouders is een apart programma georganiseerd.

Voor HBO-studenten is er op donderdag 25 maart een speciaal programma met informatie over doorstroom- en vrijstellingsregelingen en studiefinanciering.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden voor de voorlichtingsdagen, telefonisch, 053-4892403, of per email,
(studievoorlichting@veb.utwente.nl). Ook aanmelden ter plaatse, in de Vrijhof of het Sportcentrum, is mogelijk.

Belangstellenden voor het avondprogramma van de Student Union kunnen zich nog telefonisch opgeven, 053 4892226, of per email, (studentunion@ca.utwente.nl).

De pers is van harte welkom tijdens de voorlichtingsdagen. Voor meer informatie: Hans Lammertink, 053 4892403. Contactpersoon Voorlichting: Martin van Zaalen, 053 4892214, email (M.A.M.vanZaalen@veb.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie