Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: Wegen en paden in Nederland

Datum nieuwsfeit: 26-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Wegen en paden in Nederland

Een tentoonstelling gemaakt in opdracht van Kasteel Groeneveld door studenten van de Christelijke Hogeschool Constantijn Huygens in Kampen.

Als je vindt dat we de grenzen bereiken van 'de orde der dingen' dan biedt de staatsvorm van ons land meer mogelijkheden om je stem te laten horen dan de bureaucratie ons wil doen geloven. Zeker als het gaat om wegen en paden, om planologische keuzes.
Het begint bij je eigen keuze en die begint bij het besef dat we de orde der dingen verstoren.
We hoeven niet terug naar vroeger, want toen waren de mensen niet te benijden. Maar we kunnen wel van hen leren wat we in onze tijd te vaak ontberen:
Rust en beweging op eigen kracht

Korte verklaring van de tentoonstelling
Bij binnenkomst ziet u de tegenstelling tussen 'rust en drukte' op een groot scherm geprojecteerd. Op de grond het wegenpatroon van Nederland, zo vol. Langs de kaart staan de hekken, de brug.
Gemaakt om plaatsen met elkaar te verbinden, om plaatsen bereikbaar te maken.
De helm waarop beelden worden geprojecteerd biedt de bezoeker de mogelijkheid, afgezonderd van de omgeving, de verschillende snelheden en ritmes te ervaren die bij het 'voortbewegen' ontstaan. Vanuit de drukte van de eerste zaal is een 'overgangsmoment' gedacht, een sluis die de bezoeker in een bepaalde richting dwingt en die tegelijkertijd een soort rust uitstraalt.
In de kleine vitrine staan de torenringen. De mens kan zich ook mentaal verplaatsen, noem het reizen. De mens wil omhoog, verlicht worden, van het aardse slijk af. Denk aan Icarus en de toren van Babel. Moraal: blijf met je beide benen op de grond, laat het onbereikbare onbereikbaar zijn, laat het ongrijpbare ongrijpbaar zijn.
In de koker wordt de bezoeker met zijn spiegelbeeld geconfronteerd en hij kijkt door zijn spiegelbeeld heen naar een landschap dat voorbij trekt. Het landschap gedraagt zich als een herinnering. De herinnering aan het landschap als het landschap al uit onze werkelijkheid is verdwenen. Door ons eigen toedoen.
Het grote schilderij toont Nederland, zonder de verbindingen. Alle in Nederland voorkomende plaatsen staan er op vermeld. De foto's: de wereld ligt op het puntje van je neus! Een kleine wereld kan eindeloos groot zijn. De foto's geven een beeld van de weg tussen mijn huis en de academie. De foto's geven een verslag van mijn manier van kijken. De bezoeker van zijn eigen route bepalen, van foto naar foto.

De tentoonstelling Wegen en Paden wil de bezoeker een aantal dingen laten ervaren. Wellicht trekt hij achteraf conclusie die hij tijdens het bekijken van de tentoonstelling nog niet heeft getrokken. Misschien gaat de bezoeker daar over nadenken als hij straks over gebaande wegen of paden naar huis gaat. Misschien gaat hij beter om zich heen kijken. Misschien gaat de schoonheid van de lichten op de snelweg waarderen. Misschien is de bezoeker alerter geworden en gaat hij beter nadenken over zijn eigen beslissingen of die van de overheid om een pad of weg te volgen of aan te leggen. Misschien gebruikt de bezoeker daarvoor zijn 'stem'.

Wegen en paden in Nederland
Kasteel Groeneveld - Baarn
tot 30 augustus 1999
Telefoon: 035-5420446
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag, zondag en feestdagen 12.00 - 17.00 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie