Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'De dokter kan het niet meer alleen'

Datum nieuwsfeit: 26-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMG Nieuws

De dokter kan het niet meer alleen

KNMG-nieuwsbericht van 26/03/1999.

GGD-directeur Sturmans biedt op jubileumsymposium KNMG artsen helpende hand

"De dokter in de grote stad ziet zich geconcentreerd met een steeds grotere zorgvraag. Daarbij is de kwaliteit van onze volksgezondheid in het geding. Meer preventie is nodig. De dokter kan het niet meer alleen. De maatschappelijke gezondheidszorg biedt graag de helpende hand." Dat zei prof dr. F. Sturmans, directeur GGD Rotterdam donderdag 25 maart op het derde regionale jubileumsymposium van de 150-jarige Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) in Rotterdam.

Onder de titel 'Dokter in de grote stad', gaven op de medische faculteit in het Dijkzigt ziekenhuis een aantal medici hun mening over de veranderende positie van de arts in de toekomst. Naast algemene ontwikkelen die de druk op de gezondheidszorg verhogen zoals de toenemende sociaal-economische gezondheidsverschillen en de groeiende groepen allochtonen en ouderen, ging Sturmans in op specifieke stad-ontwikkelingen. "Een stijgend aantal daklozen, de illegalen en drugsverslaafden. Meer dan vroeger zullen over de gehele linie psychiatrische aandoeningen een grotere rol gaan spelen. De WHO voorziet dat depressie het belangrijkste volksgezondheidsprobleem zal worden in de volgende eeuw."

Up-stream
Epidemioloog Sturmans pleit voor 'up-stream' werken: stroomopwaarts naar de bron van ellende zoeken. De blik richten op de oorzaken van ziekten, de sociale determinanten van gezondheid en ziekte. En dat kan volgens Sturmans door preventie een veel grotere rol te geven. "Meer migrantenvoorlichters om de communicatie tussen huisarts en allochtone arts te verbeteren. Migrantenvoorlichters, in de rol van 'peer educators' kunnen communicatieproblemen voorkomen, culturele verschillen overbruggen, helpen bij een behandelplan en de patient begeleiden naar de geestelijke gezondheidszorg of de fysiotherapie. In Rotterdam zijn de eerste resultaten succesvol en de GGD heeft het plan om samen met de huisartsen naar zorgverzekeraars te stappen om na te gaan of migrantendokters niet structureel aan de dokter in de grote stad gekoppeld kunnen worden."
Ook fungeren in Rotterdam zogeheten lokale zorgnetwerken. Deze multi-disciplinair samengestelde samenwerkingsverbanden (bestaande uit thuiszorg, woningbouwcorporatie, geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk en wijkagent) zijn erop gericht problemen als woningvervuiling of zwerfgedrag op wijkniveau te voorkomen. Ook huisartsen zouden bij deze netwerken betrokken moeten worden. "De dokter kan het niet meer alleen. De maatschappelijke gezondheidszorg en in het bijzonder de GGD willen de helpende hand bieden."

Samenwerken

De Rotterdamse huisarts J. Galesloot sloot aan bij deze opvatting. "Vanwege het artsentekort en de toenemende zorgvraag zullen huisartsen zich moeten beperken. We zullen moeten leren delegeren en organiseren". Nog meer samenwerken met paramedici is daarbij van essentieel belang, aldus Galesloot. "Van ons, artsen, mogen mensen duidelijkheid verwachten- wat er wel en wat er niet kan. Dat we de grenzen van mogelijkheden aangeven, dat we mensen wijzen op overtrokken verwachtingen van medische zorg. Dat we mensen een hand toereiken. We worden regisseurs, bemiddelaars, councellors en behandelaars."

© copyright KNMG 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie