Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Eurotop biedt ruimte voor socialer en groener Europa'

Datum nieuwsfeit: 26-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Max van den Berg: Eurotop biedt ruimte voor socialer en groener Europa

26 maart 1999 Marco Esser

Bij een briefing in Felix Meritis over de resultaten van de Eurotop in Berlijn op vrijdag 26 maart heeft Max van den Berg, de lijsttrekker van de PvdA voor het Europees Parlement, de volgende uitspraken gedaan:

1. . De luchtaanvallen op Joegoslavie onderstrepen de trieste noodzaak om de agressie van Milosevic tot een einde te brengen. Laten we hopen dat dit een eerste stap kan zijn op weg naar duurzame vrede. Ik heb veel respect voor de Nederlandse militairen die onder zware omstandigheden hun taken in het kader van het bondgenootschap uitvoeren.
Een duurzame oplossing kan natuurlijk nooit gevonden worden door geweld alleen. Het akkoord dat de Europese leiders gisteren in Berlijn hebben gesloten maakt de Europese Unie klaar voor uitbreiding. Het gaat om wezenlijke betrokkenheid en de bereidheid tot samenwerking met de landen uit Midden- en Oost-Europa. Vrede verankeren kan alleen door integratie mogelijk te maken.

2. Het akkoord van gisteren betekent voor Nederland een betere balans tussen uitgaven en inkomsten. Daarmee kan ik de Nederlandse regering en staatssecretaris Benschop feliciteren. Dat er extra geld komt voor Nederlands werkgelegenheids- en asielbeleid onderstreept de erkenning van de noodzaak om deze zo belangrijke zaken ook in Europees verband aan te pakken. Een solide financieel beleid, dat moeten ze ook leren in het Europees Parlement. Dan moet het EP weel de bevoegdheid krijgen om binnen het budget prioriteiten te stellen. De kwaliteit van de besteding moet omhoog. Vooral op landbouwgebied durf ik de stelling aan dat we nog wel een stapje verder kunnen gaan. Positief van 'Berlijn' is dat er nu echt een verschuiving optreedt van product- naar inkomenssteun. Dat is goed voor de EU en gunstig voor de derde wereld, want dat betekent minder subsidie en minder (over)productie. De komende jaren moet het Europese Parlement echter wel verder gaan, zowel wat betreft het tempo van de hervorming als wat betreft het omlaag brengen van de kosten van landbouwbeleid. Die hervorming is nodig om ruimte te krijgen voor een socialer, humaner en groener Europa en voor een Europa dat zijn verantwoordelijkheid neemt richting derde wereld. In april komt de nieuwe voorzitter van de Commissie Prodi met voorstellen voor een werkprogramma. Hij presenteert deze aan de Europese Raad. Die voortvarendheid is goed, maar zal ook snel democratisch verankerd moeten worden door goedkeuring via het nieuwe Europees Parlement.

3. Ik ben tevreden met de snelle benoeming van Romano Prodi tot voorzitter van de Europese Commissie. Orde op zaken. De sociaal-democraten hebben bewezen te kunnen kiezen voor de beste kandidaat, ongeacht zijn politieke kleur. Het gaat nu ook om een goede Nederlandse kandidaat voor de Europese Commissie. Gelet op zijn terughoudende opstelling wat betreft Europa, ligt de kandidatuur van Bolkestein niet voor de hand. Zeker nu we dit akkoord in Berlijn hebben bereikt. We moeten kiezen voor de beste Nederlandse kandidaat die Europa een warm hart toedraagt.

4. Ik ben heel positief over het handelsakkoord tussen Zuid-Afrika en de EU. Dit is een nieuw pact wat als voorbeeld kan dienen voor een open markt tussen de armste landen uit Afrika en de Europese Unie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie