Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Poolse minister Germek ontvangt alsnog eredoctoraat Utrecht

Datum nieuwsfeit: 26-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


23 maart 1999

Eredoctoraat Poolse minister van Buitenlandse Zaken

Geremek ontvangt alsnog kappa

Dertien jaar na dato zal de huidige Poolse minister van Buitenlandse Zaken, dr. Bronislaw Geremek, alsnog zijn kappa in ontvangst nemen tijdens de dies-viering van de Universiteit Utrecht op vrijdag 26 maart a.s. .

In 1986 heeft de Universiteit Utrecht de Poolse historicus een eredoctoraat toegekend. Geremek was toen echter niet in staat zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen, omdat hij Polen niet mocht verlaten.
Geremek kreeg het eredoctoraat mede vanwege de uitzonderlijke betekenis van zijn wetenschappelijke werk en zijn activiteiten om vrije wetenschapsbeoefening en vrij onderwijs in Polen te bevorderen.
Hij heeft belangrijke wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en was tevens een van de voormannen van de ‘Annales’.

Zijn studie concentreerde zich op de lagere volksklassen in het stedelijk milieu in de dertiende tot zestiende eeuw. Hij bestudeerde hun economische plaats, sociaal leven, zeden, religiositeit, relatie tot machthebbers, alles op grond van archiefbronnen. Als historicus vervulde hij een pioniersrol door gebruik te maken van bronnen die niet eerder voor deze onderwerpen waren geraadpleegd. Hij gebruikte methoden en inzichten van de economische geschiedenis, sociologie en antropologie.

In 1978 was hij een van de voornaamste inspirators van de Kring voor Wetenschappelijke Cursussen die illegaal, maar openlijk ongecensureerd onderwijs en wetenschappelijke colloquia van hoog niveau organiseerde in Polen.
Geremek werkte aan het Historisch Instituut van de Poolse Academie van Wetenschappen maar werd in 1985 ontslagen, waarschijnlijk op grond van zijn prominente rol als één van de belangrijkste adviseurs van de onafhankelijke vakbond Solidarnosc.

Geremek ontving eerder eredoctoraten van onder meer de Sorbonne, Columbia University en de Universiteit van Bologna.

Als erepromotores zullen optreden prof.dr. M.R. Prak en prof.dr. J.L. van Zanden van de faculteit Letteren. Prof.dr. Th. van Tijn, erepromotor van Geremek in 1986, is overleden.

Tijdens de dies-viering zullen ook de Griekse hoogleraar geografie Helen Couclelis, de Canadese hoogleraar humane genetica Charles Scriver en de Amerikaanse scheikundige Benjamin Widom een eredoctoraat in ontvangst nemen.

De diesrede wordt dit jaar uitgesproken door prof.dr. J.F.G. Vliegenthart, hoogleraar bio-organische chemie en wetenschappelijk directeur van het Bijvoet Centrum. Met als titel ‘Is herkennen een feest?’ gaat Vliegenthart in op de communicatie tussen cel en molecule.


26 maart 1999, 15.00 uur, Domkerk, Domplein Utrecht


363ste Dies natalis van de Universiteit Utrecht

Deuren Domkerk open van 14.15 tot 14.45 uur

Voorlichter Laurien Timmermans (030) 2537567/ 2533550

Communicatie Service Centrum, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, Telefoon (030) 2533550 of 2532572 Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie