Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Niet iedereen houdt van ongerepte natuur

Datum nieuwsfeit: 29-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijks Universiteit Groningen

Niet iedereen houdt van ongerepte natuur


Datum en tijd maandag 29 maart 1999, 16.00 uur
Promovenda A.E. van den Berg

Proefschrift Individual differences in the aesthetic evaluation of natural landscapes

Promotor prof.dr. C.A.J. Vlek

Faculteit psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen
Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Mevrouw Van den Berg (Apeldoorn, 1967) studeerde psychologie in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de basiseenheid Sociale- en organisatiepsychologie van de RUG en het DLO-Staring Centrum in Wageningen. Het onderzoek werd gefinancierd vanuit het stimuleringsprogramma Natuurbe- leidsplan, deelprogramma Landswaarden. Van den Berg is werkzaam bij het DLO-Staring Centrum.

Sinds de introductie van 'natuurontwikkeling# in ons land, zien we steeds vaker ruig grasland of zelfs oermoerassen of oerbos op plaatsen waar eerst groen weiland lag. Voor sommige mensen is dat het mooist wat ze zich voor kunnen stellen, andere vinden zo#n bos maar een rommelig gezicht. Uit het onderzoek van psychologe Agnes van den Berg blijkt dat de waardering voor ongerepte natuur niet willekeurig over bevolkingsgroepen verdeeld is. Boeren, ouderen, mensen met een laag opleidingsniveau en mensen met een laag inkomen houden over het algemeen niet zo van de ruige landschappen die hoog scoren op ecologische criteria. Voor hoog opgeleiden of mensen met een 'groene# politieke voorkeur kan het vaak niet ruig genoeg zijn. Van den Berg werkte met mondelinge interviews ter plaatse en schriftelijke enquetes onder bewoners. Ook liet ze aan mensen dia#s zien van landschappen zonder er bij te vertellen dat ze representatief waren voor natuurontwikkelings- plannen. Ook in deze meer neutrale situatie vond ze sterke verschillen in landschapsvoorkeur. Van den Berg zoekt een verklaring voor de verschillen en vindt aanwijzingen dat deze ligt in het feit dat mensen verschillende dingen willen ervaren in de natuur. Liefhebbers van ruige natuur willen er even helemaal uit zijn om over zichzelf na te denken, liefhebbers van een verzorgd landschap willen zich veilig kunnen voelen en stellen gezelschap op prijs. Het onderzoek heeft praktische implicaties voor beleidsmakers, planners, architecten, ecologen en andere deskundigen op het gebied van ruimtelijke ordening en natuurontwikkeling, zegt Van den Berg. Om een breed draagvlak te creeren zou er naast ecologische criteria zoals biodiversiteit en natuurlijkheid ook op de belevingswaarde gelet moeten worden bij de beoordeling van landschapskwaliteit. De gebruikelijke indeling van planpro- cedures in stads- en plattelandsbewoners is niet altijd relevant voor het opsporen van belevingswaarden.

Nadere informatie: Dienst Interne en Externe Betrekkingen, tel. (050)363 54 46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie