Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inbreng GroenLinks begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken

Datum nieuwsfeit: 29-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

Inbreng GroenLinks begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking, Eerste Kamer

De vlag en de lading

Het duo van Aartsen en Herfkens, ofwel het duo Jozeline, is met grote voortvarendheid op het ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen. De alles moet anders show werd met veel verve ingezet. De start van een ministerschap is altijd een goed moment om verdergaande besluiten te nemen of op z'n minst om iets nieuws aan te kondigen. Dat heeft de minister van OS gedaan door de knuppel in het hoenderhok van ontwikkelingssamenwerking te gooien.

De regering tooit zich graag met het imago effectief en efficiënt. Beheersbaar houden is het motto. We zijn nu een half jaar verder en de vraag is wat er van de 'alles moet anders show' terecht is gekomen. Meer en meer zijn er geluiden dat er van eigen beleid geen sprake is. Nederland gedraagt zich als slippendrager van de VS, is volgend in de EU, niet meer in de voorhoede want voorloperschap is taboe. Een visie is met een kaarsje te zoeken. Dat is jammer, want beleid hoort te steunen op twee pijlers: efficiency en visie. Zonder visie zijn de instrumenten die je inzet vaak niet productief, integendeel: soms zijn ze zelfs contraproductief. Buitenlands beleid zal gestalte moeten krijgen via idealen. Daar is echt niets mis mee. Idealen die simpel samen te vatten zijn onder het bevorderen van meer vrede en veiligheid in de wereld om zo te komen tot een rechtvaardige internationale samenleving.

In de optiek van GroenLinks gaat het om de volgende hoofdlijnen:
* het bevorderen van economische bestaanszekerheid en een rechtvaardige verdeling van de welvaart (economische veiligheid).
* het tegengaan van milieudegradatie, verstoring van ecosystemen en gezondheidsrisico´s, het bevorderen van duurzame ontwikkeling (milieuveiligheid),

* het beschermen van mensenrechten tegen staats- en andere terreur en het versterken van de democratie en de rechtsstaat (politieke veiligheid),

* het bevorderen dat conflicten tussen staten op vreedzame wijze worden opgelost en burgers worden beschermd tegen militair geweld (militaire veiligheid) en

* het bevorderen van vredesopbouw in staten die op enigerlei wijze worden verscheurd door gewapende conflicten.

Bij dat laatste speelt het garanderen van economische en politieke veiligheid een belangrijke rol.

'Een mens sterft,
als hij zwijgt in het aangezicht van de tirannie. Een mens sterft in elk volk
dat zich neerlegt bij de vernedering van de angst' - Wole Soyinka

Wil je de volledige bijdrage lezen?
Download de bijdrage van Eerste Kamerlid Ans Zwerver (rtf-formaat; hebben de meeste tekstverwerkers geen problemen mee).

***Zie het originele bericht***

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie