Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KPN koopt om in Indonesië: Tweede Kamer wil opheldering

Datum nieuwsfeit: 29-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Geschrokken Kamermeerderheid wil onderste steen boven.

KPN koopt om in Indonesië

HILVERSUM - KPN heeft de afgelopen jaren via ingenieuze constructies omgekocht in Indonesië. Dat blijkt zondag uit een uitzending van Netwerk, de actualiteitenrubriek van Nederland-1. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en GroenLinks wil nu van staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat volledige openheid van zaken. Zo niet dan willen de partijen een onafhankelijk onderzoek. Ze willen ook dat er gekeken wordt of er mogelijk strafbare feiten gepleegd zijn.

Uit de uitzending van Netwerk blijkt dat KPN in 1994 -ondanks een waarschuwing van de eigen account - voor minimaal 25 miljoen gulden aan nep-rekeningen in Hong Kong betaalde Anonieme bronnen vertellen dat KPN dat deed om invloedrijke personen om te kopen om zo toegang te krijgen tot de Indonesische telecommunicatiemarkt.

Verder blijkt dat KPN in 1996 bereid was om een risico van minimaal 200 miljoen gulden te lopen voor een vriend van de minister van Telecommunicatie in Indonesië. Dat bedrag is meer dan 10% van KPN's jaarwinst. Deze garant-stelling is volgens experts een manier van omkopen die in Indonesië voorkomt.

Het onderzoek van Netwerk komt voort uit een eerdere publicatie in januari. Toen beschuldigden twee oud-bewindslieden in Tsjechië KPN van het omkopen van twee politieke partijen uit de regering-Klaus. KPN ontkende toen in alle toonaarden ooit iets met omkoping te maken hebben gehad. Staatssecretaris De Vries nam deze lezing over en zag toen geen enkele aanleiding voor verder onderzoek.

In de uitzending van Netwerk reageert een aantal politici. Een Kamermeerderheid eist onmiddelijk opheldering van Staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat. PvdA-Kamerlid Marjet van Zuijlen is verontrust door de nieuwe gegevens en vindt "dat moet worden gekeken of er sprake is van strafbare feiten."

PvdA en CDA hebben gezamenlijk de bewindsvrouw Kamervragen gesteld, waarin ze spoedige reactie eisen op de beschuldigingen in Indonesië en Tsjechië. CDA-parlementariër Hans Hillen vindt dat staatssecretaris DE Vries "goed aan de tand gevoeld moet worden "Hij vindt dat de staatssecretaris nu verder moet gaan, dan in haar eerste reactie op de beschuldigingen vanuit Tsjechië. Hillen vindt dat "een onafhankelijk onderzoek van hetzij de FIOD of de Algemene Rekenkamer". Ook fractieleider Paul Rosenmuller van GroenLinks wil "dat de regering haar passieve houding verlaat". Hij roept op tot een spoed debat en wil daarna een onafhankelijk onderzoek naar de zaak in Tsjechië en de twee kwesties in Indonesië.

De BEC-case (deal 1).

In 1994 nam KPN voor 90 miljoen dollar een aandeel van 30% in de Indonesische onderneming BEC. BEC staat voor Bakrie Electronic Communication en is een dochter van het Indonesische bedrijfsconglomeraat Bakrie and Brothers. Van die 90 miljoen dollar is minimaal 13,5 miljoen naar dubieuze rekeningen in Hong Kong gesluisd. Dat blijkt uit anonieme verklaringen van betrokkenen bij die operatie, in combinatie met rapporten van Coopers & Lybrand, de accountant van KPN. Deze rapporten toont Netwerk in zijn uitzending van 28 maart. 13,5 miljoen ging naar rekeningen waar deze accountant de echtheid van in twijfel trok. Coopers & Lybrand schrijft dat er twijfels kunnen ontstaan over "de echtheid van de geleverde diensten." Nog voor de investering in BEC stelde hetzelfde accountants kantoor vast, dat de waarde van deze onderneming "nul" was. Inmiddels is de deelneming in BEC, ter waarde van 90 miljoen dollar, mislukt. in 1997 schreef KPN deze onderneming volledig af. Volgens voormalig KPN-manager Luc Steegman wilde KPN de deelneming BEC alleen gebruiken om een goede entree te krijgen in de Indonesische markt. Als reactie op de vraag of er in deze deal miljoenen aan privé personen zijn betaald, antwoord KPN schriftelijk: "KPN heeft uitsluitend geld betaald aan het Bakrie-concern"

Telkomsel (deal 2).

In 1996 nam KPN voor 300 miljoen dollar een aandeel van 17,28% in het Indonesische mobiele netwerk Telkomsel. Tegelijkertijd kwam er nog een aandeelhouder bij, het bedrijf Setdco, dat een belang kreeg van 5% kreeg. Voor de intrede van KPN en Setdco was Telkomsel volledig in handen van twee nauw met de Indonesische overheid gelieerde bedrijven: PT Telkom en Indosat. Om deze onderneming te krijgen, had KPN steun van Joop Ave, de toenmalige minister van telecommunicatie nodig. Anonieme bronnen verklaren dat minister Ave zware druk op KPN uitoefende om Setdco, het bedrijf van zijn vriend Setiawan Djody aan een aandelen pakket van 5% te helpen, ter waarde van 91 miljoen dollar. KPN ging volgens deze bronnen in op die sterke wens. Netwerk ontdekte dat Setdco, het bedrijf van Setiawan Djody, het belang van 5% niet zelf hoefde te financieren. Dat deed een bank in Jakarta. Dat deed deze bank niet zo maar. Want voor een lening van 91 miljoen dollar wilde de bank uiteraard zekerheid. Daarom gaf KPN een garantie af voor de lening van 91 miljoen dollar en de bijkomende rente die inmiddels in de miljoenen loopt. In een gunstig scenario zou Djody veel geld krijgen, zonder dat het KPN al te veel kostte. Dat zou het geval zijn geweest als de Indonesische economie was blijven door groeien in het tempo van voor 1997. Dan zou het aandeel -Telkomsel zijn gestegen, en zou Djody zijn lening aan de bank plus rente kunnen betalen van zijn koerswinsten.

Het element van omkoping zit in het risico dat KPN bereid is voor zijn rekening te nemen in een minder gunstig economische klimaat. Djody loopt dan geen enkel risico. Want als het slecht gaat verliest hij niets: de kosten van de koersdaling zijn voor rekening van KPN. Plus alle rente kosten, die Djody met zijn lening heeft gemaakt. Die loopt inmiddels in de miljoenen dollars. Dit ongunstige scenario werd met het uitbreken van de Azië-crisis werkelijkheid.

Een risico van 91 miljoen dollar plus rente is volgens Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) "zeer substantieel voor een bedrijf als KPN". De Vries stelt dat het risico meer dan 10% van de jaarwinst van KPN bedraagt. De Vries zegt: "De jaarwinst van KPN ligt op anderhalf miljard, vorig jaar twee miljard, en dat betekent dat het ruim meer dan 10% is" Hoewel de afspraak met Djody voor aandeelhouders van KPN een groot risico is, meldde KPN de afspraak niet in het jaarverslag van 1996. Terwijl het risico toen al bestond. Hierover zegt De Vries van de VEB: "De Transactie is aangegaan in 1996, dat betekent dat die informatie aan de aandeelhouders ook op dat moment zou moeten worden gemeld en niet pas later."Pas in het jaarverslag van 1997, na het uitbreken van de Azië-crisis, deed KPN het wel. KPN moet nu garant staan voor aandelen die in waarde gekelderd zijn. De dreiging dat KPN tientallen, zo niet honderden miljoenen guldens verliest met de Djody-afspraak is nu groot. KPN schrijft in antwoord op vragen van Netwerk: "De Gebeurtenissen in Indonesië, begin 1998, maakten het noodzakelijk om deze garantie - en de daaraan verbonden risico's - voor de lezer van het jaarverslag expliciet toe te lichten." De garantie die KPN aan de bank geeft, heeft de vorm van een put-optie met een uitoefen prijs van 91 miljoen dollar. De uiterste uitoefen datum voor de bank is zomer 2001.

Gevraagd om een reactie geeft KPN het bestaan van de Put-optie constructie toe. Het bedrijf schrijft: 'De bank van de lokale partner had zekerheid nodig ten aanzien van de waarde van de aan haar in zekerheid - op lening - gegeven aandelen. Door middel van de put optie heeft KPN die zekerheid gegeven. Voor KPN bestaat nu de kans dat haar belang t.z.t. met 5% wordt uitgebreid. Bij de door KPN verwachte stijging van de waarde van Telkomsel betreft die kans een oppertunity, bij een sterke daling van de waarde een risico.' Overbodig te vermelden dat sinds de Azië crisis sprake is van een daling en dus een risico. Op onze vraag wat op dit moment de hoogte van het bedrag is dat KPN riskeert, antwoordt KPN:'Lening + kosten + interest ultimo 1998 ca. fl. 200 miljoen.' Opvallend is dat KPN de naam van de aandeelhouder waar KPN voor garant staat, niet wil noemen. Op de vraag van Netwerk wie die andere aandeelhouder was, antwoordde KPN: 'Nooit disclosed, dus ook nu niet.'

Peter Eigen is voorzitter van Transparency International, de organisatie die wereldwijd corruptie aan de kaak stelt. In de uitzending zegt Eigen over constructies waar een bedrijf via een bank lening garant staat voor de waarde van de aandelen van een derde (zoals in het geval van Setdco en KPN): "Dat is geen haar beter dan directe omkoping."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...