Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Unieke auto's op Klassieke AutoRAI 99

Datum nieuwsfeit: 30-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Unieke, kwalitatief zeer hoogstaande autos op Klassieke AutoRAI 99

(30 Maart 1999)

PERSBERICHT:

Het grote succes van de Klassieke AutoRAI 98, droeg ertoe bij dat voor de komende editie weer zo'n honderd merkenclubs ingeschreven hebben. Het Europacomplex van Amsterdam RAI is de plek waar, met als ondertitel 'nationale tentoonstelling van historische automobielen en motorfietsen', van 30 april tot en met 2 mei op de Klassieke AutoRAI 99 de meest uiteenlopende onderwerpen worden geboden. Bijzondere automobielen - bijna 800 dit jaar - en motorfietsen en het thema 'Royal Cars' maken de tweede Klassieke AutoRAI 99 begeerlijker dan de eerste editie. Bovendien is er een klassiekermarkt, die gevuld is met een keur aan onderdelen, boeken, financiële diensten en verzekeringen. Ofwel, de Klassieke AutoRAI 99 biedt alles wat met klassiekers te maken heeft en is een 'must' voor liefhebber en professional.

(foto: Rolls-Royce Silver Wraith Limousine-Landaulette 1958 Carros Royal Pavilion)

De klassieke of historische auto en motorfiets staat volop in de belangstelling en wint nog steeds terrein. Vele duizenden liefhebbers stillen hun hang naar nostalgie met de aanschaf van een klassiek voertuig, koesteren hun bezit en zijn actief in clubverband. Tegelijkertijd hebben deze mensen vele vragen, willen alles weten over hun auto of motorfiets. In het hele land worden daarom informatieavonden, beurzen en evenementen gehouden; vaak georganiseerd in verenigingsverband.

De klassieke AutoRAI heeft al direct als nationaal, grootschalig evenement een plaats op de kalender veroverd op het gebied van historische voertuigen. De klassieke AutoRAI wordt georganiseerd door Amsterdam RAI in samenwerking met de FEHAC, Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs. Mede daarom biedt het evenement vele clubs een tijdelijk onderkomen op koninginnedag 30 april en op 1 en 2 mei. Ruim 800 auto's in vele typen en modellen van de afgelopen honderd jaar stelen dit jaar in Amsterdam de show. Daaronder enkele absolute toppers, die nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest of waarvan er slechts enkele op de wereld bestaan. Het échte plezier van autorijden, met een schat aan herinneringen; dat vindt de bezoeker op de klassieke AutoRAI 99.

Van koninklijken huize
Het thema 'Royal Cars' is mede ingegeven door de datum van de openingsdag, koninginnedag 30 april 1999. In samenwerking met het magazine Carros richt organisator Amsterdam RAI richt derhalve een speciaal paviljoen in: Carros Royal Pavilion. Hierin worden heel bijzondere koninklijke auto's tentoongesteld. Eén van de topstukken hierin is zeker de Rolls-Royce Silver Wraith Limousine-Landaulette uit 1958 die dienst heeft gedaan in de periode dat Prinses Juliana nog koningin was. Deze bijzondere auto is een koninklijke schoonheid. Andere auto's van koninklijke signatuur zijn de ex-auto voor staatsiebezoeken Lincoln Continental (1979), de Mercedes-Benz 500 Nürburg uit 1933 (ex-keizer Wilhelm II) en een Ford V8 uit 1937, een model dat volledig vergelijkbaar is met de auto zoals die ooit in koninklijke dienst was en destijds total loss is geraakt. Zeer bijzonder zijn dit jaar de Minerva uit de jaren twintig die toebehoorde aan Prins Hendrik en die door Nationaal Museum Paleis Het Loo beschikbaar is gesteld en de DAF-kini, het speciale zonnige model dat de Eindhovense fabriek ooit voor de koninklijke familie ontwierp voor gebruik in Italië. Eén van de auto's van koningin Beatrix die getoond wordt, is de Fiat 2300 Coupé (1964) die zij - als prinses en toekomstig troonopvolgster - heeft gekregen.

Unieke collectie
Dit jaar komen voor het eerst enkele heel bijzondere auto's naar de klassieke AutoRAI. Toppers die niet eerder in Nederland waren of waarvan er wereldwijd slechts enkele gebouwd zijn en waarvoor een speciaal paviljoen in het leven is geroepen: 'TopCollection 99'. Zoals de Ferrari 410 Super America (1956), een auto alleen betaalbaar voor de allerrijksten, met een coupé-carrosserie van Pininfarina. De 4,9 liter motor levert een vermogen van 400 pk. Verder mag men genieten van een Rolls-Royce Phantom 1 Brewster 'Picadilly' (1929), een in Amerika gebouwde Rolls; de Engelsen hadden daar een eigen fabriek. Dit model is een sportief ogende open tweezits 'Picadilly'. En wat nog te denken van een Bugatti Type 43 uit 1928. Een auto waarmee je races kon winnen, maar ook sportieve reizen mee kon maken. Van de Type 43 zijn er slechts 160 gebouwd.

Andere kanjers zijn de Bentley Speed Six Le Mans (1929), ook het 'Monster van Le Mans' genoemd. Met de 180 pk motor won dit type vijfmaal de legendarische wedstrijd. Uit Italië en Frankrijk komen respectievelijk de Alfa Romeo 8C 2300 (1932) - een razendsnelle achtcilinder - en de Talbot Lago 150 SS Figoni & Falaschi (1936) - een prachtige auto met flamboyante vormen - die moeiteloos 170 km/h haalde.

Natuurlijk ook Ferrari
Dit illustere zestal in het paviljoen van 'TopCollection 99' wordt gecompleteerd met drie zeer opmerkelijke Ferrari's: een 212 Inter Convertible (1952), een 375 GT America (1954) en een 275 GTB4 uit 1966. De oudste van dit drietal, de grijze Inter Convertible heeft ooit toebehoord aan David Niven en is ontworpen door Giovanni Michelotti. Van de machtige rode '375' zijn slechts 14 exemplaren gebouwd en de 275 GTB is 'gewoon' een Ferrari van tijdloze schoonheid.

Breed overig aanbod
Opmerkelijke modellen die verwacht worden bij de 92 deelnemende clubs, zijn een Alfa Romeo 6c2500 uit de jaren veertig, een Chevrolet Corvette uit 1955, een Ford Edsel Bermuda (1958) en Ford 'Maple Leaf' (1946). Uiteraard ontbreken illustere modellen als de Porsche 356, Alfa Romeo Giulia, diverse Tatra's (modellen uit 1923 - 1973), Maserati's en Rolls-Royce's en Bentley's (tussen 1922 - 1971) niet. Bovendien zullen diverse Opels een feestelijke omlijsting van het 100-jarig jubileum van het Duitse merk vormen. Naast de vele verschillende Ford-modellen, tot en met diverse Mustang's en Capri's, zullen dit jaar ook vele Oost-Europese merken en modellen aanwezig zijn.

Veel informatie
Eigenaars en toekomstige eigenaars van klassieke auto's kunnen bij Rijksdienst voor het Wegverkeer alles te weten komen over hun auto de wettelijke voorschriften en ter plekke zelfs een proefkeuring laten Een speciaal paviljoen wordt door vijftien clubs van eigenaren van klassieke motorfietsen ingericht. Bijzonderheden als diverse Ariel's, BMW's en Maico's worden daar, maar ook op de diverse andere club-en merkenstands getoond.

Bijzondere activiteiten
Na het succes van vorig jaar wordt er ook dit jaar weer een 'Concours d'Ambiance' gehouden. Ofwel, welke merkenclub heeft op de klassieke AutoRAI de mooiste stand. Een jury van hoofdredacteuren van enkele klassiekerbladen beoordeelt de stands en reikt een prijs uit; in 1998 was de DAF Club de gelukkige winnaar. Daarnaast kunnen clubs meedingen naar de titel 'Clubblad van het Jaar'; de inzendingen hiervoor zullen ook door enkele hoofdredacteuren evenals de afdeling persvoorlichting van Amsterdam RAI worden beoordeeld.

Vorig jaar was er bij de klassieke AutoRAI op de parkeerplaats P7 ook veel
te genieten. Want iedereen die door middel van het kentekenbewijs aantoonde met een klassiek model auto of motorfiets van 20 jaar of ouder te zijn gekomen, kreeg een uitrijkaart voor dit speciaal gereserveerde parkeerterrein waar al deze klassieke auto's gestald konden worden. Een 'service' die de organisatie ook dit jaar weer aanbiedt.

Openingstijden
Tijdens de klassieke AutoRAI 99 valt er ontzettend veel te zien. De nadruk ligt dit jaar op de 'Royal Cars' en de 'TopCollection'. De aanwezigheid op zich van deze auto's is al een reden om 30 april, 1 of 2 mei naar de RAI in Amsterdam te gaan. Zoals altijd is het RAI-complex vanaf de Ringweg Al0 perfect bereikbaar; er is veel parkeergelegenheid.
De klassieke AutoRAI opent op 30 april, 1 en 2 mei haar poorten dagelijks van 10.00 - 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt f 25,-.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie