Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU-onderzoek naar beste behandeling carpale tunnelsyndroom

Datum nieuwsfeit: 31-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

Effect van behandeling zenuwaandoening nader onderzocht: VU-onderzoek naar beste behandeling carpale tunnelsyndroom

Veel Nederlanders, met name vrouwen, lijden aan een zenuwbeklemming in de pols, beter bekend als het carpale tunnelsyndroom (CTS). CTS-patiënten hebben last van een pijnlijke, tintelende of gevoelloze hand, waardoor ze worden belemmerd in werk of dagelijkse activiteiten. Bovendien openbaren de klachten zich vaak Æs nachts, waardoor ze het merendeel van de patiënten uit hun slaap houden. Binnen de medische wereld bestaat onduidelijkheid over welke van de beschikbare behandelingen voor CTS het beste is.

Het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO-instituut) van de Vrije Universiteit is in oktober 1998 een onderzoek gestart naar de effectiviteit van twee behandelstrategieën voor CTS: het dragen van een spalk of een poliklinische operatie. Uit het onderzoek moet blijken welke van de twee, in de dagelijkse praktijk toegepaste behandelingen de klachten op korte en op lange termijn het beste verhelpt.

Patiënten met CTS-klachten die nog niet eerder voor de klachten zijn behandeld, worden via de huisarts doorverwezen naar een van de deelnemende ziekenhuizen, waar door middel van loting wordt bepaald welke behandeling, spalk of poliklinische ingreep, de deelnemers krijgen. In het eerste jaar na behandeling komen de patiënten nog viermaal terug voor het onderzoek en dan wordt bekeken hoe het met de klachten gaat.

Aan het onderzoek doen negen ziekenhuizen uit de Noord-Holland mee. Binnenkort zullen ook ziekenhuizen uit de provincies Utrecht en Zuid-Holland aan het onderzoek deelnemen. Het onderzoek duurt tot medio 2001 en wordt gesubsidieerd door de Ziekenfondsraad.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie