Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Damrak blijft achter bij Azië en Amerika

Datum nieuwsfeit: 01-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Persbericht

Datum: 01-04-99

Damrak blijft achter bij Azië en Amerika

De koersen van Nederlandse aandelen zijn in het eerste kwartaal van 1999 achtergebleven bij die in Azië en Amerika. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Amsterdamse effectenbeurs het voor het eerst na zeven jaar fors slechter heeft gedaan dan het wereldgemiddelde. Bij de beleggingsfondsen hebben de aandelenfondsen die in het Verre Oosten beleggen het hoogste rendement behaald.

Aandelenkoersen in Amsterdam stagneren

Beleggers in Nederlandse aandelen hebben in het eerste kwartaal van 1999 een afwachtende houding aangenomen. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs fluctueerden in de afgelopen drie maanden rond het niveau van eind 1998. Per saldo zijn de koersen tot en met gisteren slechts met 0,8% gestegen.

Wereldindex fors omhoog

Anders dan in Amsterdam zijn de beurzen in Azië en Amerika in het eerste kwartaal wel sterk opgelopen. De Nikkei-index stond eergisteren op een winst van 14,6%, de Dow Jones-index is 7,2% gestegen sinds het begin van 1999.
De MSCI-wereldherbeleggingsindex is, in guldens, in het eerste kwartaal van dit jaar met 12,5% gestegen. Het totale rendement van aandelen, waarin het uitgekeerde dividend wordt meegerekend, bedraagt in Amsterdam in dezelfde periode 0,9%. De Amsterdamse effectenbeurs heeft het hiermee voor het eerst sinds 1992 beduidend slechter gedaan dan het wereldgemiddelde.

Beleggingsfondsen Verre Oosten presteren het best

Van de beleggingsfondsen die in aandelen beleggen, hebben de fondsen die zich richten op Azië in het eerste kwartaal van 1999 het beste resultaat behaald (+20,1%). Zij worden op de voet gevolgd door de beleggingsfondsen Noord-Amerika (+17,2%). Dit is zowel een gevolg van de gestegen aandelenkoersen in Tokio en New York als van de stijging van de dollar en yen ten opzichte van de euro.

Vastgoed rendeert beter dan aandelen in Nederland

Beleggingsfondsen die zich richten op Nederlands vastgoed hebben in het eerste kwartaal een rendement behaald van 9,7%. Dit is fors hoger dan het rendement van beleggingsfondsen die in Nederlandse aandelen beleggen (-0,6%). Het rendement van deze aandelenfondsen blijft iets achter bij het marktgemiddelde, dat volgens de CBS-herbeleggingsindex in het eerste kwartaal 0,9% bedraagt.

Eerste kwartaal gemiddeld het hoogste rendement

Het eerste kwartaal levert in Amsterdam gemiddeld het hoogste koersrendement. Sinds de start van de CBS-koersindex in 1953 bedraagt de gemiddelde koerswinst in de eerste drie maanden van het jaar 6,2%. In de andere drie kwartalen is dit achtereenvolgens 2,1%, -0,6% en 2,4%.

Technische toelichting

De koersindex geeft de ontwikkeling weer van het gemiddelde koersniveau. De herbeleggingsindex geeft de waarde-ontwikkeling van effecten weer, vermeerderd met rente- en dividenduitkeringen. Het totale rendement van een belegging wordt berekend uit de herbeleggingsindex en is de som van het koersrendement en het dividendrendement. De beleggingsindices houden geen rekening met transactiekosten, zoals aan- en verkoopkosten en bewaarloon. Ook met fiscale consequenties is geen rekening gehouden.

Achtergrondinformatie

Voor achtergrondinformatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, drs. P.A. van der Beek, tel. (070) 337 45 62. Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS, tel. (070) 337 58 16. Tabel 1. Koersmutaties per kwartaal 1953 - 1e kwartaal 1999 Kwartaal Gemiddeld Grootste stijging Grootste daling Eerste kwartaal 6,2% 24,9% (1975) - 7,5% (1980) Tweede kwartaal 2,1% 17,4% (1957) -19,5% (1962) Derde kwartaal -0,6% 15,4% (1984) -21,7% (1998) Vierde kwartaal 2,4% 19,8% (1954) -30,8% (1987) Bron: CBS

Tabel 2. Indexcijfers en rendementen van aandelen en obligaties

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Top

www.cbs.nl/nl/diensten/persberichten/pb99n075.htm Laatst gewijzigd: 01 april 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie