Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil eigen budget voor oudere die zorg nodig heeft

Datum nieuwsfeit: 01-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : CDA wil eigen budget voor oudere die zorg nodig heeft (300399)

CDA wil eigen budget voor oudere die zorg nodig heeft (300399)

Den Haag, 30 maart 1999

Gezien de ontwikkelingen in de ouderenzorg- wachtlijsten en de daarop inspringende zorgmarkt- wil de CDA-fractie vergelijkbaar met de gehandicaptenzorg gaan werken met persoonsgebonden budgetten. Dit houdt in dat niet een instelling wordt gefinancierd maar de mens met zijn zorgvraag centraal staat. Na indicatiestelling wordt een budget verstrekt. Van dat geld kan de oudere of zijn of haar verzekeraar zorg inkopen. Een dreigende tweedeling in de zorg- mensen die wel het geld hebben om buiten de wachtlijsten om zorg te kopen en mensen die daar geen geld voor hebben- wordt door deze andere financiering voorkomen.

Nancy Dankers stelt dit woensdag 31 maart voor in het debat Voorrangszorg in de ouderenzorg. Nog voor het zomerreces presenteert het CDA het nader uitgewerkte voorstel. Aanleiding tot het debat van 31 maart is het groeiend aanbod van de zorgmarkt aan zorg- en service-arrangementen. Ouderen zijn onzeker over hun positie als zij op zorg zijn aangewezen en weten niet waar zij wel of niet al recht op hebben en of zij op die nieuwe zorgaanbiedingen al dan niet moeten ingaan. Mensen betalen in feite vaak dubbele premie omdat sommige onderdelen al in de AWBZ zitten. Zorgaanbieders krijgen in feite dan dubbel betaald, zegt Nancy Dankers.

Het doel de tweedeling in de zorg tegengaan, dus wachtlijsten wegwerken, is met ons voorstel gediend. De CDA-fractie wil koste wat het kost de wachtlijsten wegwerken. De wachtlijsten zijn uit de hand gelopen door de lakse houding van het vorige kabinet. Er werd te weinig geld voor uitgetrokken. Uiteindelijk heeft Paars dat moeten toegeven, aldus het CDA-kamerlid.

Woordvoerder: Nancy Dankers, telefoon 070-3182559. Voor verdere informatie: Marianne Fennema, telefoon 070-3182512 en 06-53267862

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie