Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minderjarige Antillianen naar Nederland met toestemming

Datum nieuwsfeit: 02-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE JUS

www.justitie.nl

JUST: MINDERJARIGE ANTILLIANEN ALLEEN

Ivo Hommes

070 370 6126

3773


02-04-99

MINDERJARIGE ANTILLIANEN ALLEEN NAAR NEDERLAND MET TOESTEMMING

VOOGDIJRAAD

De ministers van Justitie van Nederland (Korthals) en de Nederlandse Antillen (Martha) hebben tijdens het tripartiet overleg van vorige week afspraken gemaakt over het inreizen van minderjarige Antillianen naar Nederland. Het betreft jongeren die zich in Nederland willen vestigen en waarvan niet vaststaat dat zij onder enige vorm van wettelijk vereist gezag vallen tijdens hun verblijf in Nederland. De regeling wordt van kracht op 1 augustus 1999.

In de toekomst moeten betreffende jongeren in het bezit zijn van een formele toestemming van de Voogdijraad op de Antillen. De Voogdijraad voert hiervoor overleg met de Raad voor de Kinderbescherming in Nederland om de voogdij in Nederland vast te kunnen stellen. Zonder toestemming van de voogdijraad worden deze minderjarige alleenreizende Antillianen niet toegelaten en kunnen zij in Nederland niet worden ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens (GBA).

De maatregel is genomen om te voorkomen dat Antilliaanse jongeren zonder enige vorm van begeleiding naar Nederland afreizen. Door de invoering van de maatregel mag worden verwacht dat de jongeren meer perspectief geboden krijgen als het wettelijk vereist gezag in voldoende mate is georganiseerd. De Voogdijraad toetst daarom voorafgaand aan de reis naar Nederland de vorm van verblijf en met name de vorm van wettelijk gezag van de jongeren in Nederland. Het is de bedoeling om de begeleiding van de voogd (het wettelijk vereist gezag) in Nederland te koppelen aan een inburgerings traject en aan werk- en scholingsmogelijkheden voor de minderjarige.

Jongeren die in het kader van gezinshereniging naar Nederland reizen (of een ander land buiten de Nederlandse Antillen) vallen niet onder de regeling. Tevens is het voor de ouders van het afreizende kind mogelijk om zelfstandig een tijdelijk voogd aan te stellen in Nederland. In dat geval wordt de bestaande procedure gevolgd. De minderjarige zal de beslissing op het tijdelijk voogdijschap op de Antillen moeten afwachten.

----------------


02 apr 99 09:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie