Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nominaties voor de Aristeion prijs

Datum nieuwsfeit: 02-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 01-04-1999

Persbericht
Nummer: 36

Nominaties voor de Aristeion prijs

Staatssecretaris Rick van der Ploeg heeft vier literaire werken voorgedragen bij de Europese Commissie voor de Aristeionprijs 1999. Het zijn Het lied en de waarheid van Helga Ruebsamen en 60 000 uur van Gerrit Krol voor de categorie oorspronkelijk literair werk. Voor de categorie vertaald literair werk zijn dat De kinderen en de doden van Elfriede Jelinek, vertaald door Ria van Hengel en Kaalslag, van Bohumil Hrabal, vertaald door Kees Mercks.

De Aristeion Prijs bestaat uit een Europese Literaire prijs en een Vertaalprijs. Hij werd in 1989 ingesteld door de Raad van Ministers van Cultuur van de Europese Unie. De prijzen worden toegekend aan hedendaagse literaire werken en vertalingen van bijzondere betekenis. De prijs bedraagt 20.000 ECU en wordt jaarlijks uitgereikt in de Europese Culturele Hoofdstad. Dit jaar is dat Weimar. Elke lidstaat van de Europese Unie mag voor beide categorieën twee kandidaten voordragen. De winnaars worden gekozen door een internationale jury van de Europese Commissie. Voor Nederland zullen daarin zitting nemen mevrouw Barber van de Pol (vertaalprijs) en de scheidende voorzitter van de Aristeioncommissie, Frans de Haan (prijs voor het oorspronkelijke werk). In 1993 won Cees Nooteboom de literaire prijs met Het volgende verhaal en in 1998 won Hugo Claus de prijs met De geruchten. In 1991 won Frans van Woerden de vertaalprijs met zijn vertaling van De brug van Londen van Céline, Guignol’s band II.

De Nederlandse kandidaten werden voorgedragen door de Landelijke Nominatiecommissie Europese literaire en vertaalprijzen. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond, het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, de Groep Algemene Uitgevers, de Vereniging van Letterkundigen en de Nederlandse Boekverkopersbond.

In oktober 1999 zullen de winnaars worden bekendgemaakt, nadat de jury in Weimar is bijeengekomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie