Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regiopolitie Groningen start Vuurwapen Interventie Team

Datum nieuwsfeit: 02-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Politiebericht

Korps: Groningen, plaats: Groningen 02-04-99

Gerichte aanpak van vuurwapens/
Regiopolitie Groningen start met Vuurwapen Interventie Team Regiopolitie Groningen heeft een Vuurwapen Interventie Team (VIT) ingesteld om zoveel mogelijk vuurwapens uit het criminele circuit te halen, verdachten aan te houden en netwerken van handelaren in kaart te brengen. Om het vuurwapengebruik gerichter aan te aanpakken onderzoekt het team alle vuurwapenincidenten in de provincie Groningen, waarbij niet op heterdaad een vuurwapen in beslag is genomen. Sinds de start in februari dit jaar verricht het VIT twee huiszoekingen per week. Daarbij zijn elf wapens in beslag genomen, tien mensen verhoord en is één verdachte aangehouden. Het project loopt tot en met mei, waarna bekeken wordt of het project wordt voortgezet.

Aanleiding voor het instellen van het VIT was informatie uit het circuit over vuurwapenbezit, recente inbeslagnames en een aantal schietincidenten. Uit cijfers blijkt overigens dat het vuurwapen langzamerhand toeneemt in het criminele circuit. In het voormalig Oostblok zijn wapens vrij eenvoudig te verkrijgen. Het aantal scherp schietende vuurwapens dat in beslag is genomen stijgt per jaar. Daarentegen neemt het gebruik van gasalarmpistolen juist af. Er treedt dus een verharding op. De wet wapens en munitie geeft de politie de mogelijkheid om niet alleen op heterdaad, bijvoorbeeld bij (verkeers)controles, vuurwapens in beslag te nemen. Zo kan er huiszoeking worden gedaan als er een redelijk vermoeden is dat er op een bepaalde plaats een vuurwapen aanwezig is. Het VIT pakt deze zogenaamde buiten heterdaad zaken aan.

Nadere informatie via bureau voorlichting, telefoonnummer 050 599 5010

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie