Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie: 'In en om de Haagse School'

Datum nieuwsfeit: 03-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ART GALLERY KRAIJENOORD

Expositie 'In en om de Haagse School'

De grote voorjaarsexpositie gaat zaterdag 3 april van start, 's morgens om 10 uur openen wij de expositie die uniek genoemd mag worden door zijn gevarieerde opstelling en het onderwerp. Katwijk heeft een grote plaats ingenomen in de schilderkunst, waar vele kunstminnaars tot voor kort niet wisten waar al die mooie strand- en zeestukken ooit gemaakt zijn. Veelal was Scheveningen als vanzelfsprekend aangenomen omdat Den Haag er dichtbij ligt. Toch is dat niet waar, laat ik U een voorbeeld noemen. Op de internationale Kunstbeurs, de TEFAF in Maastricht, zagen wij een paneel van de 17de-eeuwse schilder Jan van Goyen, met daarop afgebeeld duinen strand en zee, vuurtoren en Oude Kerk, nog met zijn spitse toren. Een zeer fraai schilderij uitstralende een serene rust en toch een en al bedrijvigheid.

Jan van Goyen woonde in Leiden, maar ook in Den Haag, waar hij een aantal woningen bezat. Moeilijk wordt het dan een keus te maken als je zo'n 300 jaar later het hem niet meer kan vragen. Toch was de ondertitel die de kunsthandelaar uit Engeland er bij schreef: 'Aan de kust bij Scheveningen'. Gezien de prijs van dit schilderij, was beter onderzoek op zijn plaats geweest, helaas is jarenlang als vanzelfsprekend aangenomen dat dit juist is.
Dat Jan van Goyen voor de Haagse Scholers, een schildersgroep die zich omstreeks 1870 ontwikkelde, een belangrijk schilder is geweest getuigd van groot vakmanschap. Want ook op deze expositie wordt getoond dat schilderen beleven is. Ook het bekijken van schilderijen geeft steeds weer opnieuw leven. De Haagse School is als uitgangspunt gekozen voor het samenstellen van de collectie. Schilders van internationale bekendheid en kleur bevolkten Katwijk door de jaren heen. En hier is bij ons te zien en te koop waar mensen naar op zoek zijn, mooie schilderijen die het leven veraangenamen, zo'n levensgenieter als schilder laten we toch even wat nader zien:

Willem Bastiaan Tholen (1860 - 1931)

Een schilder die de schoonheid van de natuur vastlegde met het penseel in directe werkelijkheid. Hij ging samen met de schilder Gabriël de nacht over in een veenhut om de glans van het morgenlicht in de veenderijen te aanschouwen om de groots mogelijke benadering te schilderen. Kocht later een schip, een Lemsteraak, de EUDONIA en voer daarmee alle plaatsen langs de Zuiderzee en de Waddenzee, maar ook de Plassen in ons waterrijke land af om waar hij later grote bekendheid door gekregen heeft, de kleur van wolken wind en water zo direct te benaderen. Met enkele penseelstreken, soms op klein formaat geschilderd, geeft het weer zoals het is, ruimte en rust. Het kleurenspel van wolken, wind en water wordt door deze schilder voluit benut om ons te laten genieten, waarvan hij zelf zo veel genoten heeft.
Veel belangstelling heeft deze schilder in de kringen van de watersport, ook omdat zoveel mooie plaatsen ten prooi gevallen zijn aan de verstedelijking. Door de jaren heen is er een soort van eerbied ontstaan voor het werk van deze meester. Onderscheidingen en grote exposities, ook het Koninklijk Huis siert de rij, zijn aan deze rasartiest ten deel gevallen, zo ook in deze expositie.

Geopend van 3 april tot en met 17 april, dagelijks van 12 tot 17 uur Tweede Paasdag geopend 's zondags gesloten.

Te bezichtigen bij:
Art Gallery Kraijenoord
Prinses Marijkelaan 21
2224 VA Katwijk
www.grip.nl/kraijenoord
e-mail: (agkraij@tref.nl)

23 mrt 99 17:50

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie