Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Achtergrondinformatie Lockerbie-proces

Datum nieuwsfeit: 05-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE JUS

www.justitie.nl

JUST: FACTSHEET LOCKERBIE NED.

Victor Holtus

070 370 6858


05.04.99

factsheet

LOCKERBIE-PROCES

Om uit een impasse in een al tien jaar slepende zaak te geraken hebben de regeringen van de Verenigde Staten en van het Verenigd Koninkrijk aan Nederland gevraagd of een eventueel proces tegen twee Libische verdachten van de bomaanslag in 1988 op Panamvlucht-103 boven het Schotse plaatsje Lockerbie voor een Schots Hof in Nederland zou kunnen plaatshebben. Beide landen hebben dit uitzonderlijke verzoek gedaan om eindelijk recht te kunnen laten geschieden. Tot dusverre heeft Libië geen gehoor willen geven aan Resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die voorzien in berechting in de USA of het VK.

De Nederlandse regering heeft het verzoek zorgvuldig gewogen en op 24 augustus 1998 positief gereageerd.
Zij heeft zich daarbij laten leiden door de gedachte dat met afhandeling van deze zaak en berechting van de twee verdachten de internationale vrede en veiligheid zijn gediend. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van het internationaal terrorisme. De regering was zich er tevens van bewust dat het verzoek van beide landen was gericht tot het land dat gastvrijheid verleent aan het Internationaal Gerechtshof, het Joego-slavië-tribunaal en op termijn ook aan het Internationaal Strafhof. Daarbij is ook overwogen dat de van ons land gevraagde bijdrage faciliterend van aard is. Tenslotte heeft de regering veel aandacht besteedt aan de veiligheidsrisico.s. Alles afwegend zijn deze niet zodanig dat zij een beletsel vormen om aan het verzoek te voldoen.

Juridische grondslag
Voorop staat dat Nederland aan deze berechting slechts faciliterend meewerkt. In die zin dat ons land aan het VK een locatie beschikbaar stelt waarop een Schots Hof naar Schots recht de twee verdachten kan berechten.

Op 27 augustus 1998 nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Resolutie-1192 aan, waarin ons land en het VK gevraagd werd de berechting van de twee verdachten door een Schots Hof in Nederland mogelijk te maken.
Op 18 september 1998 sloten Nederland en het VK een .Zetelovereenkomst., waarin de voorwaarden geregeld zijn voor de zitting van het Schotse Hof en waarin de onschendbaarheid van de locatie is geregeld.
Diezelfde dag ging de Ministerraad akkoord met een wetsvoorstel dat de exclusieve jurisdictie van het te vestigen Schotse Hof inzake de berechting van de twee Libische verdachten vastlegt. Nederlands recht zal in deze zaak niet toepasselijk zijn en door het Schotse Hof getroffen vrijheidsbenemende maatregelen kunnen niet door een Nederlandse rechter worden getoetst. De wet is inmiddels door beide Kamers van het parlement aanvaard en op 14 november 1998 (Stbl.628) in werking getreden.

De locatie
In nauw overleg met het VK en de VS zijn diverse locaties in ogenschouw genomen en is uiteindelijk gekozen voor een deel van .Kamp Zeist.. Grondslag voor deze keuze vormde ondermeer de afgescheiden ligging ten opzichte van de bebouwde kom, een aantal op het terrein staande gebouwen is met geringe aanpassingen geschikt te maken om het Hof te huisvesten, de verdachten in bewaring te houden en al die mensen onder te brengen die bij de komende berechting betrokken zijn.
Aan het betrokken deel van .Kamp Zeist. zullen immuniteitsrechten worden verleend, waardoor Nederland daar haar rechtsmacht zonder toerstemming van de Schotse autoriteiten niet meer zal kunnen uitoefenen. Het terrein heeft dan dezelfde status als bijvoorbeeld een ambassade.
Wie verblijven daar?
Een van de gebouwen zal worden aangepast om het Hof te huisvesten en daar zitting te houden; een rechtszaal met plaats voor het Hof, het Openbaar ministerie, de verdediging, voor eventueel op te roepen getuigen, voor de pers en voor toe te laten belangstellenden. Naast tolkenvoorzieningen en beveiligingsambtenaren. Naar ver-wachting zullen enkele honderden mensen op dagbasis op de locatie werkzaam zijn.

Andere gebouwen zullen geschikt gemaakt worden om de administratieve ondersteuning van het Hof en het Openbaar ministerie te huisvesten, naast de noodzakelijke beveiligers. Voor al diegenen die op het terrein moeten verblijven zullen ontspannings-, caterings- en sportfaciliteiten beschikbaar komen.

Wie betaalt deze kosten?
In de .Zetelovereenkomst. is vastgelegd dat alle kosten gemoeid met het gereed maken en exploiteren van de locatie voor rekening komen van het VK.

De beveiliging
De verantwoordelijkheid voor de interne bewaking van het aan het Verenigd Koninkrijk beschikbaar gestelde terrein is een Schotse aangelegenheid. Eigen militair- en politiepersoneel zal daarvoor worden ingezet. Zij bewaken de rust en orde op het terrein en binnen de gebouwen. Slechts op verzoek van de Griffier van het Hof zal Nederland kunnen optreden.
Voor de bewaking en beveiliging buiten het terrein is Nederland, i.c. de lokale driehoek verantwoordelijk. Dit geldt ook voor het naast het terrein gelegen militaire Luchtvaart Museum. Omdat de betrokken omgeving grotendeels onder beheer staat van het ministerie van Defensie zal nauw overleg plaatsvinden over de eventueel te nemen aanvullende veiligheidsmaatregelen en de rolverdeling hierbij tussen de regionale politie en de Koninklijke Marechaussee. Gedurende de bouwfase draagt de minister van Justitie de verantwoordelijkheid voor de bewaking van het beschikbaar gestelde deel.

Wie heeft toegang tot de locatie?
De Schotse autoriteiten bepalen wie het terrein mogen betreden. Voor assistentie in noodsituaties (zoals bij brand, of medische zorg e.d.) voorziet de .Zetelovereenkomst.. Bij het Schotse Hof is het aanspreekpunt in alle aangelegenheden: de Griffier.

De media
Op het terrein wordt een perscentrum ingericht, met faciliteiten voor de audiovisuele media. Het is aan het Schotse Hof te bepalen in hoeverre er beelden kunnen/mogen worden gemaakt van de eventuele zitting.

Hoelang gaat het duren?
Als het tot een proces komt moet rekening worden gehouden met een aantal jaren; berechting geschiedt in eerste en tweede aanleg.

Wie is verantwoordelijk tijdens de bouwfase?
Het op .Kamp Zeist. afgebakende terrein is door Defensie overgedragen aan het ministerie van Justitie. Tot het moment van overdracht aan de Schotse autoriteiten is Justitie verantwoordelijk voor de bewakings- en beveiligingstaak.

-----------


05 apr 99 12:27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...