Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen neemt maatregelen tegen aardappelmoeheid

Datum nieuwsfeit: 06-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 6 april 1999 Persbericht nr. 79

Provincie Groningen neemt maatregelen tegen verspreiding van aardappelmoeheid langs Ranum-Roodeschool

GS van Groningen hebben besloten een aantal maatregelen te nemen om verspreiding van de aardappelmoeheid in de berm langs het weggedeelte Ranum-Roodeschool (N363) te voorkomen. Daarnaast zijn er maatregelen geadviseerd aan de aangrenzende akkerbouwers. Na onderzoek van het Hilbrandslaboratorium en de Plantenziektekundige Dienst blijkt dat de berm over de volle lengte matig tot zwaar is besmet. Bij de reconstructie van de weg werden de bermen aangevuld met grond van buiten het gebied.

Het wordt niet uitgesloten dat tijdens en na het aanbrengen van de grond door verstuiving materiaal op de aangrenzende percelen is gekomen. Zonder het nemen van maatregelen kan de continuïteit van de teelt van pootaardappelen worden bedreigd. Er worden door de provincie de volgende maatregelen genomen om dit te voorkomen:
* geen ecologisch bermbeheer;

* op een andere manier reinigen van de sloten langs de berm;
* om de twee jaar de berm onderzoeken om de besmetting te volgen;
* bij nieuwe werken geen schrale grond meer gebruiken, maar gebiedseigen grond of schoon zand.

De Provincie is al met de uitvoering van deze maatregelen begonnen.

Voor de akkerbouwers geldt het volgende:

* zowel loonbedrijven als agrariërs moeten werktuigen schoon op het betreffende land brengen en afleveren;

* in 1999 mogen er geen aardappels verbouwd worden in een strook van 50 meter van de bermsloot;

* in het najaar wordt de hele strook ontsmet;
* vanaf volgend jaar wordt er ieder jaar voorafgaand aan de teelt van aardappelen een - preventieve bestrijding uitgevoerd, zolang blijkt uit onderzoek dat dat noodzakelijk is.

Met de NLTO is afgesproken dat deze maatregelen worden geadviseerd aan de betreffende akkerbouwers met het dringende verzoek deze op te volgen. Dit advies is vandaag uitgegaan. Met de NLTO is verder afgesproken dat op zeer korte termijn zal worden overlegd over een eventuele vergoeding voor de betreffende akkerbouwers. Ook zal er snel een informatieavond worden gehouden over de besmetting en de voorgestelde maatregelen.Voor vragen over dit persbericht is Gedeputeerde Fennema telefonisch te bereiken op tel.nr. 0594 - 503909 alleen tussen 13.00 - 14.00 uur.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Machteld Schierbeek, afdeling Bestuurscontacten Provincie Groningen, tel.: 050 - 3164982.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie