Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reactie GroenLinks op Servisch bestand

Datum nieuwsfeit: 06-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

Reactie GroenLinks op Servisch bestand, 6 april 1999

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks vindt het niet bij voorbaat een "loos gebaar" (Van Aartsen) dat Servië heeft besloten tot een eenzijdige wapenstilstand ter gelegenheid van de orthodox christelijke paasdagen. Maar het aanbod om met Rugova - de gematigde leider van de Kosovo-Albanezen - een politiek akkoord te sluiten en maatregelen in het vooruitzicht te stellen voor de terugkeer van de Kosovaarse vluchtelingen is op zich zelf niet voldoende.

Hoewel de ervaringen met Milosevic de afgelopen jaren buitengewoon slecht zijn geweest, is het toch van het grootste belang om te bezien of hij de daad bij het woord voegt en zijn gruwelijkheden in Kosovo daadwerkelijk staakt. Dan is er sprake van een eerste stap.

Als dat echt vast staat vindt de fractie van GroenLinks het verstandig om een tegenbod te doen, te weten: het tijdelijk opschorten van de NAVO-luchtaanvallen voor maximaal 48 uur.

In deze periode dienen 3 eisen ingewilligd te worden:
1. Er zal sprake moeten zijn van terugtrekking van de Servische troepen.

2. Er dienen hulpverleners en waarnemers/inspecteurs tot Kosovo te worden toegelaten om de nog resterende Kosovaren te helpen en controle uit te oefenen op het daadwerkelijk stoppen van Servisch geweld.

3. Verkend dient te worden hoe serieus Milosevic een echte politieke oplossing wil (Kosovo voor de Kosovaren, met een voldoende autonome status) en in hoeverre hij echt wil meewerken aan een veilige terugkeer van de vluchtelingen onder bescherming van de internationale gemeenschap.

GroenLinks vindt dat Milosevic een brede Albanese delegatie (de Rambouillet-delegatie) als gesprekspartner moet accepteren en dat de internationale gemeenschap, op zijn minst middels de Contactgroep, bij dit onderhandelingsproces betrokken wordt.

Indien deze eisen niet ingewilligd worden, bijvoorbeeld omdat blijkt dat moorden en etnische zuiveringen nog steeds plaatsvinden, dan dient de NAVO haar acties weer te hervatten.

Paul Rosenmöller & Marijke Vos

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie