Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: Scherpe bocht in loonontwikkeling niet nodig

Datum nieuwsfeit: 07-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV: Scherpe bocht in loonontwikkeling niet nodig

Datum
7 april 1999
Onderwerp
FNV-reactie Centraal Economisch Plan 1999

EMBARGO TOT WOENSDAG 7 APRIL 1999 . 10.30 UUR

FNV over CEP 1999:
Scherpe bocht in loonontwikkeling niet nodig
Het oplopen van de werkloosheid in het volgend jaar is onaanvaardbaar. Het beleid om de knelpunten op de arbeidsmarkt terug te dringen moet daarom voortvarender worden opgepakt. Ter ondersteuning daarvan moet eerder worden gedacht aan renteverlaging dan aan een scherpe bocht in de loonontwikkeling. Dat zegt de FNV in een eerste reactie op het Centraal Economisch Plan 1999, dat vandaag is gepresenteerd.

De economie ontwikkelt zich met een groei van 2 in 1999 en 2000 minder voorspoedig dan verwacht, maar desondanks niet ongunstig. De vooruitzichten voor de tweede helft van Paars II zien er, nu de wereldeconomie in 2000 weer lijkt aan te trekken, redelijk uit. Dat is . aldus de grootste vakcentrale - te meer reden om geen genoegen te nemen met de verwachte stijging van de werkloosheid.

De geraamde loonontwikkeling van 1,5 in 2000 veronderstelt een wel erg scherpe bocht ten opzichte van de reeds afgesloten cao.s. De FNV acht dat niet nodig als door een ruimer monetair beleid de inflatie duidelijk boven de 1 blijft. Binnen Europa is het verstandig deflatie de pas af te snijden door een duidelijke verlaging van de rente. De loonkostenontwikkeling leidt weliswaar tot een daling van de kapitaalsinkomensquote, maar door lage rentelasten en een teruglopende belastingquote blijft de winstquote en de rentabiliteit op eigen vermogen redelijk op peil. Een nog iets hogere inflatie dan verwacht kan dit beeld versterken.
De FNV heeft twijfels over de raming van de prijsontwikkeling. De thans bekende gegevens over de eerste maanden van dit jaar geven niet de indruk dat de inflatie op 0,75 (in 2000 zelfs op 0,5) uitkomt. Voor het lopende cao-beleid van de FNV heeft de geraamde inflatie-ontwikkeling overigens geen betekenis.

Het CPB verwacht dat de koopkrachtontwikkeling voor minima iets gunstiger zal uitpakken dan voor de modale inkomensgroepen. De vakcentrale waarschuwt er echter voor dat deze ontwikkeling niet bij de Rijksbegroting voor het volgend jaar in de wielen mag worden gereden door de nog onbekende bezuinigingen die het kabinet voornemens is te doen.

De voorspelde economische ontwikkeling biedt in de visie van de FNV geen aanleiding voor extra inspanningen om het financieringstekort terug te dringen.

Voor nadere informatie:
FNV Voorlichting, Noud Cornelissen, tel. 020 5816556


07 apr 99 12:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie