Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen over reisadvies Turkije

Datum nieuwsfeit: 07-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag
Directie Personenverkeer, Migratie en Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061


2500 EB Den Haag

Datum 26 maart 1999
Kenmerk DPC/CM/mb
Blad /1
Bijlage(n) 1
Betreft Beantwoording vragen van het lid Verhagen over

reisadvies Turkije

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 22 maart 1999, kenmerk 2989909860, waarbij gevoegd waren de door het lid Verhagen overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes mijn antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Verhagen.

Vraag 1.

Raadt uw ministerie, als wordt geïnformeerd of reizen naar Turkije op dit moment verantwoord is, dit af terwijl het ministerie nog geen officieel negatief reisadvies wil afgeven?

Antwoord

Dit ministerie geeft voor een 76-tal landen reisadviezen. Deze adviezen kunnen afhankelijk van de situatie variëren van voorlopig uitstel tot ontraden van de reis dan wel het land te verlaten.

Het reisadvies voor Turkije luidt als volgt:

"Door de politieke onrust in Turkije, dienen Nederlandse reizigers binnen héél Turkije bedacht te zijn op mogelijke gewelddadige aanslagen.

Reizen naar Zuid-Oost Turkije wordt ontraden; (globaal genomen oostelijk van Malatya/zuidelijk van Erzurum). Wanneer redenen van zeer dringende aard de reis noodzakelijk maken, wordt geadviseerd vooral via de grote doorgaande wegen te reizen, alleen overdag en in groepsverband".


Vraag 2.

Waarom acht u een negatief reisadvies nu niet aan de orde, terwijl de PKK met aanslagen heeft gedreigd op toeristische doelen en in Istanbul inmiddels de noodtoestand is afgekondigd?

Antwoord

Alhoewel de PKK gedreigd heeft met aanslagen op toeristische doelen geeft dit geen aanleiding om het reizen naar Turkije te ontraden, aangezien de Turkse autoriteiten hebben laten weten passende maatregelen daartegen te nemen. Deze elementen worden te allen tijde meegewogen bij het tot stand komen van een reisadvies.

In Istanbul is de noodtoestand niet afgekondigd.

Vraag 3.

Onder welke omstandigheden zal het ministerie wel met een negatief reisadvies komen?

Antwoord

In gevallen van (dreigende) oorlogssituatie zal dit ministerie de burger adviseren niet naar de geplande bestemming af te reizen.Voorts in situaties waar, na overleg met de Europese partners, de inschatting van dien aard is dat afgeraden moet worden naar een bepaald land te reizen.


Vraag 4
.

Hebben Duitsland, Groot-Brittannië en de VS inmiddels wel een negatief reisadvies gegeven? In hoeverre vindt hierover onderlinge afstemming plaats binnen de EU?

Antwoord

Alvorens de diplomatieke vertegenwoordigers aan de hoofdsteden voorstellen doen tot het uitvaardigen van een reisadvies vindt overleg en afstemming plaats met de Europese partners in het betrokken land. Een dergelijk overleg heeft ook in Ankara plaatsgevonden.

Met uitzondering van Italië heeft geen enkel EU-land een zodanig negatief reisadvies afgegeven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie