Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bedrijfsleven wil kennisnetwerk maatschappelijk ondernemen

Datum nieuwsfeit: 08-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Bedrijfsleven pleit voor ontwikkeling landelijk kennisnetwerk maatschappelijk ondernemen

Rotterdam, donderdag 8 april 1999Tijdens een bijeenkomst bij Rabobank Rotterdam presenteert de klankbordgroep van het partnership voor sociale integratie het boekje Open agendas: samen investeren in de samenleving. Hierin wordt gepleit voor de ontwikkeling van een landelijk kennisnetwerk voor maatschappelijk ondernemen, Samenleving & Bedrijf. Doel van dit netwerk is de ondersteuning en stimulering van lokale samenwerking voor duurzame investeringen in de samenleving door middel van een database, bijeenkomsten, onderzoek en communicatie.

Staatssecretaris Margo Vliegenthart van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam het eerste boekje in ontvangst van directeur Rabobank Rotterdam, Martin Smulders, een van de leden van de klankbordgroep en ondermeer actief in het Rotterdamse samenwerkingsprogramma Cityteam. Zij verklaarde dat zij de ontwikkeling van zon verbindend netwerk zal steunen, in nauw overleg met de andere bewindslieden die actief zijn op dit terrein.

Aanleiding voor de ontwikkeling van een verbindend netwerk vormt de toename van initiatieven zoals Cityteam, waarbij gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen investeren in de lokale verbetering van de werkgelegenheid, de leefbaarheid en de zorg voor kwetsbare groepen. De bundeling van kennis en ervaring uit deze samenwerkings-projecten, leidt tot betere en meer duurzame resultaten van zulke investeringen. Ervaringen uit Denemarken, Groot Brittannië en de Verenigde Staten, tonen dit aan.

Het netwerk Samenleving & Bedrijf moet vier kerntaken vervullen: 1. Informatiebron, door de bundeling van alle bestaande databases van contactpersonen, cases en intermediaire organisaties tot een virtueel kenniscentrum;
2. Ontmoetingsplatform, door de organisatie van informatiebijeenkomsten en intervisies;
3. Kwaliteitsmeter, door middel van onderzoek en effectmeting; 4. Versterker, door heldere communicatie, binnen en buiten het netwerk.
In de loop van dit jaar worden deze taken nader ingevuld, zodat het netwerk op 1 januari 2000 operationeel kan zijn.

Het voorstel van de klankbordgroep is een resultaat van het een jaar geleden door VWS-minister Borst opgerichte partnership voor sociale integratie, waarbinnen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties kennis en ervaring uit wisselen op het gebied van versterking van de sociale infrastructuur. Eind vorig jaar presenteerde een klankbordgroep van actieve leden van dit partnership het dossier Kansen voor Business in the Community Nederland waarin gepleit werd voor het verder stimuleren en ontwikkelen van lokale partnerships, gericht op duurzame versterking van de samenleving.
In Open agendas doet de klankbordgroep concrete voorstellen voor het landelijk stimuleren van lokale partnerships. Het boekje bevat ook een overzicht van organisaties die op dit moment actief zijn op het gebied van maatschappelijk ondernemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie