Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Convenant: "Betrek kinderen bij maken verkeersplannen"

Datum nieuwsfeit: 08-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Kinderen Voorrang!

April 1999

Persbericht

Vijf organisaties ondertekenen convenant: "Betrek kinderen bij het maken van verkeersplannen"

Over een paar jaar moet het vanzelfsprekend zijn dat kinderen door gemeenten worden betrokken bij de voorbereiding van verkeersplannen. Kinderparticipatie hoort een vast onderdeel te zijn van de inspraakprocedure die aan de vaststelling van verkeersplannen vooraf gaat. Dat vinden Stichting KINDEREN VOORRANG, Bureau Goudappel Coffeng, Bureau HASKONING, Bureau van Dijk, van Soomeren & Partners en de Nederlandse Jeugdgroep. Deze organisaties ondertekenden op 30 maart jl. een convenant waarin zij toezeggen zich de komende twee jaar te zullen inzetten om kinderparticipatie in het gemeentelijk verkeersbeleid te bevorderen.

Kinderen zijn enthousiaste en intensieve gebruikers van de openbare (verkeers)ruimte. Kinderen ervaren die openbare ruimte echter heel anders dan volwassenen. Zij komen op andere plekken, hebben andere bestemmingen en gebruiken vaak andere routes. Door hun fysieke en mentale beperkingen (geringe lengte, beperkt concentratievermogen, weinig overzicht) hebben kinderen ook van andere dingen last dan volwassenen. Een geparkeerde auto of laaghangend verkeersbord beneemt hun het uitzicht, een rotonde is een onbegrijpelijke constructie. Daar staat tegenover dat kinderen heel goede waarnemers zijn. Zij kijken nog fris tegen de wereld aan en verbazen zich over dingen die volwassenen als vanzelfsprekend beschouwen. Kinderen zien details die aan volwassen ogen ontsnappen. Genoeg redenen waarom het zinvol is om kinderen als aparte groep bij het maken van verkeersplannen te betrekken.

Geen kopie van volwassenenparticipatie

Kinderparticipatie kan niet gewoon een verkleinde kopie zijn van volwassenenparticipatie. Er moet een aparte werkwijze worden ontwikkeld die aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Dit is een van de onderwerpen waar de ondertekenaars van het convenant de komende twee jaar aandacht aan willen besteden.

Convenant

In het convenant, dat op 30 maart in Utrecht werd ondertekend, spreken de betrokken organisaties het volgende af:

* De adviesbureaus Goudappel Coffeng en HASKONING streven ernaar een aantal proefprojecten uit te voeren, waarbij kinderparticipatie een integraal onderdeel uitmaakt van een algemeen participatieproject.

* KINDEREN VOORRANG zal, mede op basis van de resultaten van de proefprojecten een Handleiding Kinderparticipatie voor gemeenten samenstellen.

* Bureau van Dijk, van Soomeren & Partners zal bij de proefprojecten en de samenstelling van de handleiding optreden als adviseur.

* De Nederlandse Jeugdgroep zal de mogelijkheid onderzoeken van een Jeugd Verkeersprijs in het schooljaar 1999-2000.

De betrokken organisaties zullen elkaar waar mogelijk adviseren en ondersteunen. Andere partijen zijn van harte welkom om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Startnotitie van KINDEREN VOORRANG

Ter gelegenheid van de ondertekening van het convenant heeft KINDEREN VOORRANG een startnotitie uitgebracht: Kinderen denken mee over verkeer. Hierin wordt uiteengezet waarom kinderparticipatie zo belangrijk is en welke vragen aan kinderen worden gesteld. Ook worden in het kort 12 praktijkvoorbeelden van kinderparticipatieprojecten besproken.


Voor meer informatie over het convenant kunt u bellen met: * Bureau HASKONING (Hans Peters) tel. 024-3284284

Bij Stichting "KINDEREN VOORRANG" kunt u een exemplaar aanvragen van de startnotitie "Kinderen denken mee over verkeer" (tel. 020-6826322, contactpersonen: Marion Schreuder, Bart Schouten)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie