Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerken in Aktie helpt vluchtelingen uit Kosovo

Datum nieuwsfeit: 08-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

8 april 1999

Kerken in Aktie helpt vluchtelingen uit Kosovo

Kerken in Aktie ondersteunt in Albanië en Macedonië een groot kerkelijk hulpprogramma onder de naam van ACT International (= ‘Action by Churches Together’).

Hulpverleners van dit ACT-netwerk werken in Albanië, Montenegro, Servië en Macedonië 24 uur per dag om de hulpverlening goed te organiseren. De hulp bestaat uit voedsel, onderdak, dekens en andere essentiële noodhulpgoederen. ACT International en dus ook Kerken in Aktie werken met lokale organisaties. Zij zijn nu en in de toekomst, als de noodsituatie achter de rug is, beter dan wie ook in staat hulp te leveren. Omdat het in de Kosovo-crisis om een uitzonderlijke rampsituatie gaat, heeft ACT op verzoek van de lokale organisaties extra staf uit West-Europa beschikbaar gesteld.

De totale omvang van de ACT-hulpoperatie om Kosovo bedraagt acht miljoen gulden. Dit is een voorlopige inschatting, eind maart gemaakt. Naar verwachting zal het dubbele nodig zijn om de noodzakelijk hulpprogramma’s de komende weken te kunnen financieren.

Sinds de crisis een jaar geleden begon zijn 756.000 mensen uit Kosovo gevlucht. De afgelopen twee weken zijn meer dan 300.000 mensen gevlucht. In Albanië zitten momenteel zo’n 200.000, in Macedonië zo’n 100.000, in Montenegro 60.000 en in Bosnië-Herzegowina 10.000 vluchtelingen.

De hulpverlening per land:

Albanië

Diaconia Agapes (DA) is het bureau voor welzijn en ontwikkeling van de Orthodoxe Autocephale Kerk van Albanië. Sinds 1997 voert DA noodhulp in Albanië uit. Versterkt met zes buitenlandse hulpverleners, waaronder één uit Nederland, wordt in het internationale verband van ACT de volgende operatie uitgevoerd:

* een luchtbrug van zes vliegtuigen met 146 ton voedsel en andere noodhulpgoederen: 31 ton koekjes, 9.2 ton medisch voedsel voor baby’s en kinderen, tenten , dekens en lakens
* twee kleine vrachtwagens voor distributie van noodhulpgoederen in Albanië

* twee Landrovers voor hulpactiviteiten.

De hulpgoederen worden in de hoofdstad Tirana opgevangen en vervoerd naar de Kükes-regio met de grens met Kosovo. Vandaar uit worden de goederen onder de vluchtelingen verder verspreid.

Macedonië

Hier werkt het Macedonisch Centrum voor Internationale Samenwerking (MCIC) voor de ACT-operatie. MCIC is een consortium van kerken, religieuze groepen en lokale particuliere organisaties, begin jaren negentig op initiatief van SOH/Kerken in Aktie opgericht. MCIC volgt de crisis in Kosovo en de gevolgen daarvan voor Macedonië vanaf het eerste uur. Na de paniek en de chaos van de eerste dagen komt de hulpverlening steeds beter op gang. Er zijn vier vluchtelingenkampen in Macedonië. MCIC heeft de leiding over het Radusa kamp. Er bevinden duizend vluchtelingen. Daarnaast is MCIC verantwoordelijk voor de watervoorziening en sanitatie in het kamp Bojane (3.000 mensen). Van de 120.000 vluchtelingen in Macedonië verblijven 37.000 in kampen en 90.000 bij Macedonische families van Albanese afkomst. MCIC verleent ook deze mensen voedselhulp

De noodhulpgoederen die MCIC inzet voor haar hulpverlening zijn lokaal en regionaal vervaardigd, aangevuld met uit het buitenland (Noorwegen, Denemarken en Duitsland) ingevlogen middelen.

Montenegro en Kosovo

De ‘International Orthodox Christian Charities (IOCC)’, een hulporganisatie van Orthodoxe kerken in de Verenigde Staten en Canada, opereert nog steeds in Kosovo. Onder zeer lastige omstandigheden werd begin april vanuit een Decani klooster in West Kosovo noodhulp aan ontheemden gegeven. In Montenegro levert IOCC bijstand aan de vele vluchtelingen uit Kosovo in de vorm van voedsel en hygiënische artikelen. Daarbij richt zij zich in het bijzonder op wezen, gehandicapten en bejaarden. IOCC zoekt de komende dagen mogelijkheden om haar voorraden weer op peil te brengen aangezien deze snel uitputten.

Bosnië-Herzegowina

Andere deelnemers aan de ACT-operatie, gevestigd in Bosnië-Herzegowina, schatten momenteel in welke hulp nodig is voor de circa 10.000 Kosovaarse vluchtelingen. Op korte termijn zullen ook zij hulp ontvangen.

Voor meer informatie:

Jaap ‘t Gilde, voorlichter Kerken in Aktie, tel. 030 – 2721456 of 0345 – 510242 (privé).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie