Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Subsidiebeleid stedelijke vernieuwing nader ingevuld

Datum nieuwsfeit: 09-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


9 april 1999

Subsidiebeleid stedelijke vernieuwing nader ingevuld

Om het leefklimaat in de steden te verbeteren, zal de Nederlandse regering vanaf 1 januari 2000 tot en met 2010 bijna 10 miljard beschikbaar stellen voor projecten voor stedelijke vernieuwing. Dit bedrag zal worden ondergebracht in het zogenoemde 'Investeringsbudget stedelijke vernieuwing' (ISV).

In het ISV zal een aantal huidige subsidiestromen worden gebundeld, zoals het stadsvernieuwingsfonds, locatiesubsidies voor de lopende woningbouw nabij steden; de subsidies voor het herstructureren van naoorlogse wijken en de gelden voor gevelisolatie, bodemsanering en de stedelijke knooppunten. Ook zullen middelen voor bedrijventerreinen zoals genoemd in het regeerakkoord opgaan in het ISV-budget. Het budget zal moeten worden ingezet voor projecten die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dit kan betrekking hebben op zowel de woonomgeving, het milieu, de ruimtelijke omgeving als economische aspecten.

Met de ISV-middelen wordt lagere overheden de mogelijkheid geboden de fysieke omgeving van de stad te verbeteren. Om voor deze gelden in aanmerking te komen, moeten gemeenten in samenspraak met lokale partijen (bewonersorganisaties, winkeliers en particuliere investeerders) een ontwikkelingsprogramma opstellen, dat onder meer moet zijn vastgesteld door de gemeenteraad en zijn afgestemd met de omliggende gemeenten. Deze ontwikkelingsprogramma's moeten uiterlijk in de eerste helft van 2000 worden ingediend en beoordeeld.

Bij de verstrekking van de ISV-gelden wordt een onderscheid gemaakt tussen 'rechtstreekse' en 'niet-rechtstreekse' gemeenten. De rechtstreekse gemeenten, waaronder de 25 grotere gemeenten waarop het grotestedenbeleid zich richt, ontvangen hun bijdrage direct van het Rijk. De niet rechtstreekse gemeenten ontvangen hun bijdrage indirect via de provincie. Omdat investeringen in de fysieke leefomgeving een langdurig karakter hebben, zal het grootste deel van de ISV-bijdragen aan gemeenten en provincies voor een periode van vijf jaar worden toegezegd. Van het budget zal daarnaast 10% worden ingezet voor innovatieve programma's en incidentele knelpunten.

Dit artikel is verzorgd door de adviesgroep Subsidies van Moret Ernst & Young Belastingadviseurs. Voor vragen kunt u bellen, tel. (010) 407
22 56 of stuur een e-mail naar: (Rotterdam_Subsidie@mey.nl)

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie