Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sprekers PvdA en SP bij demonstratie tegen Balkan-oorlog

Datum nieuwsfeit: 10-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bericht van: Initiatiefgroep Stop de NAVO-oorlog tegen Joegoslavie

P E R S B E R I C H T

Ook sprekers van PvdA en SP tijdens demo tegen Balkan-oorlog

Zaterdag 10 april, Dam, Amsterdam

Amsterdam, 9 april 1999. Tijdens de landelijke demonstratie tegen de NAVO-oorlog in Joegoslavie, op zaterdag 10 april op de Dam in Amsterdam, zullen ook de Tweede Kamerleden Thanasis Apostolou (PvdA) en Harry van Bommel (SP) de demonstranten toespreken.
Daarmee ziet de sprekerslijst er als volgt uit:

Wil van der Klift, namens de initiatiefgroep

Hans Wiebenga, PAIS

Tom Pitstra, lid Eerste kamer voor GroenLinks

Thanasis Apostolou lid Tweede Kamer voor de PvdA *)

Harry van Bommel lid Tweede Kamer voor de SP

Adrienne van Melle-Hermans, Vrouwen voor Vrede

Branca Novakovic, Bond van Joegoslavische clubs en verenigingen in Nederland

Nuri Karabulut DIDF (Federatie van democratische verenigingen van arbeiders uit Turkije in Nederland)

Roline Woldinga-Veldkamp, Franciskaanse Vredeswacht


*) De heer Apostolou kan zelf niet aanwezig zijn. Wel heeft hij zijn verklaring inmiddels op papier gezet. Die tekst zal worden voorgelezen op de Dam.

Programma en organisatie

De landelijke demonstratie begint om 12:00 uur op de Dam, Amsterdam. Na de sprekers zal een minuut stilte in acht worden genomen voor alle slachtoffers in Joegoslavie. Vervolgens vertrekt de demonstratieve optocht naar het nieuwe stadhuis, de Stopera, waar een slotwoord wordt gehouden.

De demonstratie wordt georganiseerd door de Initiatiefgroep Stop de NAVO-oorlog tegen Joegoslavie, waarin zich een groot aantal organisaties heeft verenigd onder de leuzen:


* Stop de NAVO-oorlog

* Stop de Nederlandse deelname

* Stop alle geweld

* Voor de veilige terugkeer van alle vluchtelingen
* Voor vreedzame initiatieven

Verklaring

De afschuw van de oorlogshandelingen in Joegoslavie leeft onder grote lagen van de bevolking. De deelnemende organisaties vinden het de hoogste tijd om een mogelijkheid te bieden om deze afschuw ook gezamenlijk en demonstratief te kunnen uiten.

De deelnemende organisaties zijn het erover eens dat er geen militaire oplossing voor de problemen in Joegoslavie bestaat. Dit geweld lost niets op. Integendeel. Het aantal slachtoffers onder de bevolking in Kosovo en de rest van Joegoslavie neemt er alleen maar door toe. Alleen nieuwe onderhandelingen kunnen een oplossing bieden. Die onderhandelingen zijn slechts mogelijk als de oorlogshandelingen van alle partijen onmiddellijk worden gestaakt.

De betrokken organisaties zijn het er verder over eens dat de Nederlandse betrokkenheid bij deze 'onverklaarde' oorlog tegen de soevereine staat Joegoslavie onrechtmatig is en dus moet worden beeindigd. Het NAVO-optreden kan geen oplossingen bieden voor humanitaire rampen, zoals in Kosovo. De betrokken organisaties wijzen het buitenspel zetten van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af. Dit is in strijd met het VN-handvest.

Deelnemende organisaties

Voorlopige lijst van deelnemende organisaties: Akti Stiakawan, AMOK, Amsterdamse Vredeswacht, Anti Interventiecomite, Bond van Joegoslavische Clubs en verenigingen in Nederland, Catholic Worker, DIDF (Federatie van Democratische Verenigingen van Arbeiders uit Turkije in Nederland), Enschede voor Vrede, Franciskaanse Vredeswacht, Global Reflexion Centrum Internationale Samenwerking, Haags Vredesplatform, Stichting HELP! (ex) Joegoslavie, HTIF (Federatie van Turkse Arbeiders Verenigingen uit Turkije in Nederland), Internationale Socialisten, Kerk en Vrede, Landelijk Beraad Vredes Organisaties (LBVO), Marokkaanse Unie Noord, Migrante Europe, Stichting Nederland-Joegoslavie, Nieuwe Communistische Partij (NCPN), Omslag-Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Oorlog Is Geen Oplossing, PAIS, Socialistische Arbeiders Partij/Rebel, Comite Stop Starwars, Vrouwen voor Vrede en XminY Solidariteitsfonds.

Noten voor de pers:


* Voor meer informatie: 070-3603676 (Wil v/d Klift) 020-6259272 (Ron Blom)
020-6164684 (Martin Broek)


* Meer vredesnieuws op de websites:

www.ddh.nl/fy/kosova/nederland/1999

www.ddh.nl/vrede


* Oorlog is geen oplossing! * * Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - (omslag@antenna.nl) Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100 Please send us only messages in plain ASCII. No attachments. Thanks!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie