Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amnesty: Tijdelijke bescherming Kosovaren schiet tekort

Datum nieuwsfeit: 12-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amnesty Nederland

Kosovaren zijn vluchtelingen in de zin van het Vluchtelingenverdrag

Voorgestelde tijdelijke bescherming schiet volgens Amnesty te kort

Amsterdam, 9 april 1999

In een brief aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie heeft Amnesty International gisteren haar zorg geuit over de toezegging door landen van de Europese Unie tot tijdelijke bescherming van vluchtelingen uit Kosovo. Tijdelijke bescherming garandeert volgens de mensenrechtenorganisatie onvoldoende de rechten waarop vluchtelingen uit Kosovo aanspraak zouden kunnen maken.

Amnesty dringt er bij de Nederlandse regering met klem op aan dat zij zich sterk maakt, onder meer in EU-verband, voor een ook op langere termijn effectieve bescherming van vluchtelingen uit Kosovo. Tevens zou de regering een dergelijke effectieve bescherming moeten garanderen voor hen die in Nederland worden opgevangen.

Volgens Amnesty International wordt Kosovaren niet de volledige bescherming geboden die hen op grond van het VN-Vluchtelingenverdrag toekomt. Amnesty International wijst erop dat de UNHCR de personen die Kosovo ontvluchten als vluchtelingen in de zin van het Vluchtelingenverdrag beschouwt.

Amnesty maakt zich over de voorgestelde vorm van bescherming ernstige zorgen omdat in het verleden is gebleken dat de status van ‘tijdelijk beschermde’ minder bescherming biedt dan de status van vluchteling in de zin van het Vluchtelingenverdrag. De criteria waaronder een tijdelijke status kan worden ingetrokken zijn onduidelijk, waardoor de persoon in kwestie een geringere bescherming tegen refoulement wordt geboden.

De Nederlandse voornemens op het gebied van tijdelijke bescherming voldoen niet alleen niet aan de bescherming op grond van het Vluchtelingenverdrag, zij lijken zelfs onder het niveau van de huidige voorwaardelijke vergunning tot verblijf te kunnen gaan. Vluchtelingen die niet via de UNHCR naar Nederland komen, zouden slechts tegen uitzetting beschermd zijn, doch geen enkele aanspraak kunnen hebben op wat voor verblijfstitel dan ook.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie