Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Televisie-serie over benauwdheid

Datum nieuwsfeit: 12-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Astma Fonds

Televisie-serie over benauwdheid (12 april 1999)

Media Talent Company en TROS presenteren in opdracht van het Nederlands Astma Fonds een viertal docu-drama's:

'Benauwd', een vierluik over een verborgen ziekte

'Benauwdheid komt vaker voor dan je denkt'. Dat is het onderwerp van een vierdelige programmaserie die vanaf donderdag 8 april wordt uitgezonden door de TROS. De programma's kennen de vorm van een docu-drama (docu-soap) waarin gewone mensen centraal staan die gevolgd worden in hun dagelijkse leven. Een duidelijk en aangrijpend beeld wordt gegeven van wat het betekent om te leven met luchtwegklachten. Astma, chronische bronchitis, longemfyseem (Cara) en de gevolgen van deze ziekten komen uitgebreid aan bod.

In de loop van de serie leren we de vier 'hoofdrolspelers' goed kennen. We volgen hen in hun dagelijkse leven. Een leven met astma, bronchitis of longemfyseem. Ze zijn alle vier patiënt bij het gezondheidscentrum 'Oostelijke Eilanden in Amsterdam-oost waar dokter John Kaal praktijk houdt Deze arts is gespecialiseerd in Cara en alle vier de hoofdpersonen zijn patiënt bij hem. De hoofdpersonen zijn Roos, Ruud, Eef en David.

Roos is een jonge vrouw van 29 jaar. Ze staat midden in het leven. Ze heeft een leuke en drukke baan bij Rijkswaterstaat, heeft net een nieuw huis en besteedt veel tijd aan haar grote hobby flamencodansen. Ogenschijnlijk een normaal leven. Maar als astmapatiënte inhaleert ze wel elke dag haar medicijnen en past ze de inrichting van haar nieuwe huis aan. Ze ontkent dat ze ziek is en doet een verwoede poging haar medicatie te verminderen of zelfs te stoppen. Gaat dat lukken of niet....?

Ruud is professioneel muzikant. Hij is zanger en percussionist en bezig met het opnemen van cm nieuwe CD, In de loop van de serie ondergaat hij diverse onderzoeken en zullen we met hem beleven of hij longemfyseem heeft.. Deze ernstige aandoening aan de longen komt in de meeste gevallen pas op latere leeftijd voor. Ruud is daar eigenlijk nog veel te jong voor. Komt zijn muzikale carrière in het geding.

De derde hoofdrolspeler is Eef; een vrouw van begin vijftig. Eef heeft longemfyseem. De ras-Amsterdamse is getrouwd met Dirk en ze hebben twee kinderen die beiden nog thuis wonen. Dave is 17 en Charmaine is 25. Charmaine heeft bronchitis. Ook haar zullen we beter leren kennen, onder meer omdat ze een grote steun en toeverlaat is voor haar moeder. Eef houdt van de gezellige dingen in het leven. Ze is dol op klaverjassen en is veel te vinden in haar huisje op de volkstuintjes. Wel wordt ze ziek van de rook tijdens de wekelijkse klaverjasavondjes. Zou ze er aan mee kunnen blijven doen, of zijn haar mede klaverjassers niet bereid het roken op te geven voor Eef.

David is de jongste van het viertal. Hij is zes jaar en heeft astma. De mogelijkheid bestaat dat hij er rond zijn pubertijd overheen zal groeien maar volgens dokter Kaal is dat niet erg waarschijnlijk. David leeft zijn leven als een jongetje van zes. Het is vooral moeder Adelei die ervoor zorgt dat hij zo zorgeloos mogelijk kan leven. Zij verwoordt de beperkingen in Davids leven en haar zorgen over hem voor de toekomst. Wat gebeurt er als David een vriendinnetje krijgt en zij samen naar de disco willen?

Reality-drama is gebaseerd op het maken van documentaires, dat wil zeggen het registreren van de werkelijkheid gezien door de ogen van de makers. Docu-drama laat situaties zien van gewone mensen op gewone locaties in herkenbare situaties. Die gewone mensen blijken soms fantastische karakters te zijn. Door het toevoegen van drama-elementen (hoofdrolspelers, verhaallijnen, cliffhangers etc. ) kenmerkt het genre zich doordat grote groepen kijkers, met name in Engeland, de belevenissen van doodgewone mensen op de voet volgen als ware het een soap.

De serie docu-drama's staat op zichzelf. Twee hoofdpersonen uit de serie zullen echter ook voorkomen in de jubileumuitzending van het Astma Fonds op 6 mei.

Dit 105 minuten durende Jubileum live-programma wordt tevens door de TROS uitgezonden onder de titel 'Una Voce Speziale' en gepresenteerd door Ernst Daniël Smid. Dit programma is een unieke combinatie van het succesvolle TROS-programma 'Una, Voce Particulare' en een speciale Astma Fonds avond. Het programma heeft tot doel om op een entertainende wijze nieuwe leden en donateurs te werven voor het Nederlands Astma Fonds, en om de problematiek van 1,6 miljoen mensen met astma, chronische bronchitis en longemfyseem onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen.

Media Talent Company (MTC) is een televisieproductiebedrijf dat in opdracht van het Nederlands Astma Fonds de serie van vier docu-drama's produceert. Duur van elke aflevering is 30 minuten. 'Benauwd' wordt vanaf donderdag 8 april wekelijks uitgezonden door de TROS op TV 2. Het jubileum programma wordt door MTC en GBTV geproduceerd.

Naam serie: 'Benauwd', een vierluik over een verborgen ziekte

Afleveringen: 4

Uitzenddata: donderdag 15 april, 22 april, 29 april en 6 mei

Uitzendtijd: 23.30 uur

Zender: TROS, TV 2

De makers: Media Talent Company te Hilversum: Producent - Coen Alewijnse Regisseur - Marc Postelmans Research/redactie - Rina van der Werf Research/redactie - Leontine van de Stadt

Eindredactie - Wouter Stips

Productie - Marcia van Deijck

Opdrachtgever: Nederlands Astma Fonds

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie