Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scherper toezicht op millenniumaanpak vitale zorgprocessen

Datum nieuwsfeit: 13-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Scherper toezicht op millenniumaanpak vitale zorgprocessen

dinsdag 13 april 1999, persbericht nummer 38

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat extra capaciteit inzetten om scherper toezicht te kunnen houden op de vitale zorgprocessen binnen de ambulancesector, de ziekenhuizen en de GGD-en in het kader van het millennium. Inspecteurs van de IGZ zullen hiertoe alle ziekenhuizen, ambulancediensten, de Centrale Posten Ambulancevervoer (CPAs) en GGD-en bezoeken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil zo een beter zicht krijgen op de feitelijke stand van zaken in de vitale zorgprocessen bij deze risicosectoren.

Dit schrijft minister Borst van VWS in een begeleidende brief bij het 'Millennium Plan Vitale Zorg' aan de Tweede Kamer. In dit plan beschrijft het bureau Bakkenist op verzoek van het ministerie van VWS aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om verantwoorde zorg rond de eeuwwisseling te garanderen. Door de IGZ nadrukkelijker in te zetten bij de het toetsen van de vitale sectoren, neemt de minister de belangrijkste aanbeveling van bureau Bakkenist over.

Om verantwoorde zorg rond de millenniumovergang te kunnen waarborgen, moet het aanbod van zorg voldoende gespreid zijn. Alleen dan blijft de reistijd van een ambulance vanaf de melding tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis medisch verantwoord. Alle vitale processen binnen deze sectoren moeten derhalve op tijd millenniumgereed zijn. Gelet op het belang hiervan, wil de minister via de IGZ intensief toezien op de voortgang hiervan. Eventuele achterblijvers kunnen dan nog tijdig worden bijgestuurd.

Uit het rapport blijkt dat aanvullende informatie nodig is om volledige zekerheid te krijgen over de continuïteit van de vitale zorgprocessen. Extra inzet vanuit de IGZ kan dit inzicht bieden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een formele positie ten opzichte van zorginstellingen. Daarnaast heeft de IGZ in het kader van de Kwaliteitswet een eigen verantwoordelijkheid in het toezicht houden op het leveren van verantwoorde zorg.

Het Millennium Platform Zorg (MPZ), dat in 1997 door de minister van VWS geïnstalleerd is, ondersteunt de zorgsector bij de aanpak van het millenniumvraagstuk. Verder rapport het MPZ ieder kwartaal aan het ministerie van VWS over de voortgang in de belangrijkste risicosectoren. Het MPZ zal hiermee de komende maanden onverminderd doorgaan, en kan een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van de eventuele achterblijvers. Het MPZ, de IGZ, de koepelorganisaties en het ministerie van VWS overleggen regelmatig over de afstemming van beleidszaken.

De extra betrokkenheid van de IGZ verandert niets aan het uitgangspunt dat instellingen zelf verantwoordelijk blijven voor de aanpak van het millenniumvraagstuk en voor het leveren van verantwoorde zorg.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie