Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Eindhoven akkoord met nota 'Welzijn in Zicht'

Datum nieuwsfeit: 13-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 april 1999, no. 26.

Probleemsignalering en vraaganalyse centrale begrippen

College b&w gaat akkoord met nota 'Welzijn in Zicht'

De nota 'Welzijn in Zicht' is opgesteld omdat tot nu toe een algemeen kader, een paraplu-visie op de inhoud van welzijn in Eindhoven ontbrak. Het beoogt een ontwikkeling op gang te brengen, waarbij de samenhang tussen welzijnsbeleid en maatschappelijke werkelijkheid gestalte krijgt. Centraal hierin staat het principe dat mensen (geholpen worden) zichzelf (te) helpen.

In deze visie wordt onderscheid gemaakt tussen 3 kernfuncties, die ieder op zich weer onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. Zo wordt het aanbrengen van een basisstructuur als een belangrijke keuze gezien. Deze moet voor alle inwoners toegankelijk zijn en dicht bij de burgers worden aangeboden. Hiermee kan de maatschappelijke integratie worden bevorderd. Een tweede keuze is het verminderen/opheffen van sociale uitsluiting door het bieden van specifieke activiteiten. Daar waar de basisstructuur onvoldoende blijkt, dient het aanbod zorgend en herstellend van aard te zijn. De derde keuze vraagt om een adequaat systeem van onderzoek, probleemsignalering en vraaganalyse. Dit systeem maakt het vervolgens mogelijk om te komen tot productvernieuwing en een adequaat aanbod op de geformuleerde vraag. Het welzijnsaanbod dient namelijk mee te bewegen met de maatschappelijke behoefte en zich hieraan voortdurend aan te passen.

Deze keuzes moeten leiden tot het gewenste maatschappelijke effect: het vergroten van de mogelijkheden van mensen om invloed uit te oefenen op hun eigen bestaan en daarbij uit te gaan van hun eigen potenties, kansen en verantwoordelijkheden. Realisering vindt plaats via de uitwerking van het sociaal structuurplan, de reorganisatie van het welzijnsveld per 1 januari 2000 en de reorganisatie van de gemeentelijke organisatie en daarbinnen de sector welzijn per 1 januari 2000. Vervolgens zal een proces van uitvoering nodig zijn alvorens het maatschappelijk effect kan worden gemeten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie