Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SCO kiezen voor één pensioenregeling bij ongedeeld ABP

Datum nieuwsfeit: 13-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

De SCO kiezen voor één pensioenregeling bij een ongedeeld ABP

13 april 1999

De Samenwerkende Centrales voor Overheidspersoneel (SCO) kiezen voor één pensioenregeling bij een ongedeeld ABP. Deze conclusie trekken de SCO, gevormd door ACOP, CCOOP, AC en CMHF, uit de achterbanraadplegingen van de afgelopen maanden. Woensdag, 14 april 1999, maken de vakbonden dit standpunt in de Pensioenkamer van de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid (ROP) aan het Verbond Samenwerkende Overheidswerkgevers (VSO) bekend. Tijdens die vergadering spreken de SCO en het VSO een procedure af wat te doen met het ABP na 2001.

Het ABP is op 1 januari 1996 geprivatiseerd. Een van de afspraken is dat de overheidssectoren tot 1 januari 2001 verplicht bij het ABP blijven aangesloten. Na die datum kan een sector besluiten om een eigen pensioenvoorziening te treffen (sectoralisatie). Een dergelijk besluit heeft grote gevolgen. De Pensioenkamer van de ROP heeft daarom in 1998 een onderzoek gestart naar de mogelijkheden en gevolgen van een eventuele sectoralisatie. De Pensioenkamer heeft daartoe drie modellen onderzocht, te weten: * model A: één pensioenregeling voor meerdere sectoren en één uitvoeringsorgaan; de huidige situatie dus;

* model B: meerdere pensioenregelingen, één uitvoeringsorgaan; dit behelst de sectoralisatie binnen het huidige ABP;

* model C: meerdere pensioenregelingen, meerdere uitvoeringsorganen; dit betekent opsplitsing van het ABP.

De SCO vinden dat het ABP het best in staat is om de collectieve en solidaire pensioenregeling uit te voeren. De SCO hechten aan een zo breed mogelijke organisatie van de solidariteit binnen de acht overheidssectoren, wat leidt tot een betere spreiding van de risico's. De pensioenaanspraken en de schaalvoordelen komen in dat geval toe aan meer dan één miljoen belanghebbenden. De SCO waarschuwen dat sectoralisatie leidt tot versobering van de pensioenregeling. Ook kan sectoralisatie een belangrijke wijziging in de systematiek van de pensioenindexatie voor de gepensioneerde betekenen.

Eén, ongedeeld ABP levert geen belemmeringen op voor de mobiliteit van ambtenaren in de overheidssectoren.

Bij wisseling van werkkring binnen deze sectoren blijven de pensioenrechten in tact.

Het ABP staat voor betrouwbaarheid en gedegenheid, en in toenemende mate ook voor flexibiliteit. Eén ABP kan, met behoud van het goede, maatwerk leveren aan de individuele deelnemer. Voor veel mensen betekent het ABP zekerheid. De binding met het ABP willen de deelnemers niet verliezen.

Het onderzoek en de achterbanraadplegingen van de bonden hebben de SCO er van overtuigd dat er één pensioenregeling bij een ongedeeld ABP dient te blijven. De vakbonden gaan met dit standpunt het overleg in met de overheidswerkgevers.

Inlichtingen: ACOP, Gerard Veth, voorlichter,

CCOOP, Dammis de Geus, voorlichter

AC, Jan Witvoet,

CMHF, Ellen Vloedbeld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie