Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gouda bedreigt broedende vogels door baggerwerkzaamheden

Datum nieuwsfeit: 14-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Zie ook 14-4-99 na 12:00u www.fdn.nl/gouda/persbericht.html

PERSBERICHT

De Gemeente Gouda is ondanks waarschuwingen van de DAGO bezig om dwars door het broedseizoen de sloten in Bloemendaal uit te baggeren. In de uit te baggeren sloten bevinden zich nesten van meerkoeten, een beschermde watervogel.De verantwoordelijke ambtenaar, de heer Witteman, is er op gewezen dat dit bij de wet verboden is. Het antwoord hierop was dat er een planning is tot eind april, drie maanden na sluiting van het jachtseizoen en twee en halve maand na aanvang broedseizoen, en dat er afspraken zijn met de heer Boorsma om ruim om de nesten heen te baggeren.

Wie de situatie daar in ogenschouw neemt zal het duidelijk zijn dat de afstand tussen de baggerboot en de daar aanwezige nesten bij passering niet meer één zal bedragen en op sommige plaatsen nog minder.

Door de nabijheid van de baggeraars en het lawaai wat er geproduceerd wordt verlaten de oudervogels regelmatig het nest. Hierdoor zal vermoedelijk 50% van de legsels niet meer levensvatbaar zijn. In een geval is er sprake geweest dat de oudervogels een pas uitgekomen jong op het nest achtergelaten hebben. Een eendennest, dat ook in dit seizoen beschermd is, is compleet verlaten en afgekoeld.

Artikel 8 en 10 van de vogelwet verbiedt expliciet het verstoren van en nesten alsmede het opzettelijk verontrusten van de beschermde vogelsDe gemeente is niet van plan de werkzaamheden stil te leggen uit het oogpunt van de kosten. Het politiebureau Gouda van Hollands-Midden heeft niet voldoende kennis in deze zaken en wil daarom geen actie ondernemen.

Ons rest dan ook niet anders dan andere dan de gebruikelijke wegen te bewandelen oom aan deze overtreding een eind te maken.Foto's van de situatie daar ter plaatse zijn beschikbaar

B.A.M. de Jong

Secretaris, beheerder van de DAGO
Vereniging Dierenambulance Gouda en Omstreken , Lage Gouwe 122, 2801 LK Gouda
Telefoon 0182-529059. Fax 0182-522553

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie