Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Defensie over bijdrage Navo-noodhulpoperatie Albanië

Datum nieuwsfeit: 14-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Defensie

Brieven van de minister/staatssecretaris van Defensie aan de Eerste/Tweede Kamer der Staten-Generaal

Aan: de Voorzitter van de Tweede Kamer
I.a.a.: de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Ons nummer : D99001195
Datum: 12 april 1999

Onderwerp: Nederlandse bijdrage Navo-noodhulpoperatie voor Albanië

Mede namens de minister van Buitenlandse Zaken informeer ik u over de Nederlandse militaire bijdrage aan de opvang van vluchtelingen uit Kosovo in Albanië, in het kader van "Navo-operatie Allied Harbour".

In verband met de humanitaire noodsituatie in Albanië, het gevolg van de enorme vluchtelingenstroom van Kosovo naar Albanië, heeft de Navo zondag 11 april besloten onder de naam "Allied Harbour" een noodhulp-operatie te beginnen. De Albanese autoriteiten noch de in Albanië aanwezige humanitaire hulporganisaties beschikken over de middelen en de infrastructuur om zoveel mensen tegelijkertijd op te vangen en te voorzien van eerste levensbehoeften. De Navo zal op korte termijn een troepenmacht van zo´n 10.000 militairen ontplooien, die zal worden ingezet bij de eerste opvang en de ondersteuning van vluchtelingen aan de grens met Noord-Albanië, het bouwen van noodaccommodaties, het vervoeren van hulpgoederen en vluchtelingen, en logistieke ondersteuning. De Navo-noodhulp-operatie wordt uitgevoerd in nauw overleg met en op verzoek van de Albanese autoriteiten en de UNHCR. De operatie wordt beëindigd, zodra de Albanese autoriteiten en de hulporganisaties ter plaatse het zonder de hulp van de Navo kunnen stellen.

Het kabinet heeft besloten tot een Nederlandse bijdrage in de vorm van een bataljonshoofdkwartier en een beveiligings-compagnie van het Korps mariniers (respectievelijk 80 en 140 man), een transporteenheid van de Koninklijke Landmacht (140 man en 40 vrachtauto´s) en een Chinook-detachement (drie helikopters en 70 tot 120 man, afhankelijk van de positionering) van de Klu. Het Chinook-detachement is thans in Macedonië gestationeerd en zal in eerste instantie vanuit Macedonië worden ingezet. Bovenstaande eenheden die als Nederlandse taakgroep zullen optreden, zullen binnen enkele dagen naar Albanië vertrekken. Zij zullen met name worden ingezet bij het vervoeren van hulpgoederen en vluchtelingen. Wegens de zeer gebrekkige infrastructuur ter plaatse zal het amfibisch transportschip "Hr.Ms Rotterdam" de nodige logistieke ondersteuning verzorgen.

Het kabinetsbesluit is genomen met inachtneming van het Toetsingskader. Het grote humanitaire belang van de Navo-noodhulp-operatie voor Albanië staat buiten kijf en past in het Europese streven de vluchtelingen uit Kosovo in de regio op te vangen. Het mandaat is verzekerd: de Albanese regering heeft krachtig aangedrongen op de Navo-noodhulp en heeft de nodige faciliteiten, alsmede het Albanese luchtruim, ter beschikking gesteld van de Navo. De opname van beveiligings-eenheden in de Navo-troepenmacht, zulks in verband met lokale criminele activiteiten en de aanwezigheid van UCK-kampementen in Noord-Albanië, beperkt de risico´s voor de deelnemende militairen. De multinationaliteit van operatie "Allied Harbour" is verzekerd: naast Nederland dragen ook België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië bij. De Navo voorziet een inzetperiode van drie maanden, waarna de Albanese autoriteiten en de civiele hulporganisaties het zonder de hulp van de Navo kunnen stellen. De kosten voor Nederland voor deze periode bedragen 15 miljoen gulden.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie