Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer geld voor Energie-investeringsaftrek

Datum nieuwsfeit: 16-04-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken - Persbericht 055 Datum: 16-04-1999

MEER GELD VOOR ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK

In 1999 is in totaal fl. 230 mln. beschikbaar voor de Energie- investeringsaftrekregeling (EIA). Dat is fl. 50 mln. meer dan vorig jaar.
De EIA is een fiscaal beleidsinstrument dat ondernemers stimuleert te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Een deel van het investeringsbedrag kan ten laste worden gebracht van de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting van de ondernemer. Het netto financiele voordeel bedraagt minstens 14% van het investeringsbedrag.
Veel bedrijven, vooral bedrijven met minder dan honderd werknemers, maken gebruik van de regeling, die sinds 1 januari 1997 bestaat.

Nieuwe EIA
De regeling, die gepubliceerd is in Staatscourant d.d. 15 april 1999 nr. 72, is ten opzichte van vorig jaar verruimd. Iedere ondernemer die investeert in een bedrijfsmiddel dat aan een bepaalde energiebesparingsnorm voldoet, kan in aanmerking komen voor de EIA. Bedrijfsmiddelen hoeven hiermee niet meer per se voor te komen op de energielijst, een lijst met specifiek aangewezen bedrijfsmiddelen voor de EIA.
Ook investeringen in nieuwe bouwwerken, processen, apparaten en transportmiddelen die voldoen aan de energieprestatie eis komen nu in aanmerking. Dit geldt eveneens voor investeringen die besparen op het gebruik van fossiele brandstof als grondstof.
In de nieuwe EIA wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen groot- en kleinverbruikers.

Brochure
In een brochure over de EIA zijn voorbeelden opgenomen van energie- investeringen waarvan in de praktijk is bewezen dat zij voldoen aan de eisen van de nieuwe EIA. De meeste ondernemers zullen in de werking en afhandeling van de regeling nauwelijks verschil ondervinden tussen de oude en de nieuwe EIA-regeling. Enkele bedrijfsmiddelen die opgenomen waren in de brochure van 1998 komen niet meer voor in de brochure van
1999 omdat zij niet langer voldoen aan de energieprestatie-eisen van de nieuwe EIA.
De brochure is verkrijgbaar bij de Belastingtelefoon voor ondernemers (0800 – 04 43).
Voor inhoudelijke informatie kunnen ondernemers terecht bij de helpdesk van Senter, telefoon 038 - 455 34 30.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie