Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overleg vernieuwing Vennenplein en Molenbergplein Delfzijl

Datum nieuwsfeit: 19-04-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Delfzijl

BESLUIT

12-04-1999

Vernieuwing Vennenplein en Molenbergplein

In de afgelopen tijd is een groot deel van het voetgangersgebied in het centrum van Delfzijl ingrijpend verbeterd. Een verbetering die bijdraagt aan een positieve uitstraling van het centrum. Een aantrekkelijk centrum trekt bezoekers, is gezellig en dient het economisch belang van Delfzijl.

Deze verbetering wordt de komende weken voortgezet door het achterste deel van de Landstraat – vanaf ongeveer de Hema tot aan de Marktstraat aan te pakken in dezelfde stijl als elders in het centrum. Daarna is het tijd om het Vennenplein en het Molenbergplein te vernieuwen. Hierbij wordt gemikt op de periode najaar 1999 tot en met het jaar 2001. De pleinen kosten 5,5 miljoen gulden.

Varianten

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft meerdere mogelijkheden voor de pleinen onder de loep genomen, met name met betrekking tot het Vennenplein. Dit plein zou volgens de nota "Delfzijl in Stijl" (1997) helemaal autovrij worden, maar dat werd door een meerderheid van de gemeenteraad indertijd niet gewenst. Nieuwe voorstellen en tekeningen varieerden sindsdien van een massale parkeerplaats tot een plein waarop gedeeltelijk geparkeerd kan worden.

Bij haar afwegingen heeft het college ook de uitslag van de enquête betrokken die eind 1996 werd gehouden onder de bevolking van Delfzijl over de vernieuwing van het centrum.

Uiteindelijk heeft het College haar voorkeur uitgesproken voor een nieuw, wat meer besloten en gezelliger Vennenplein, waarop ongeveer 36 parkeerplaatsen aanwezig zijn. De rest van het plein – aansluitend bij de promenade voor onder andere de schoenenzaak van Van Haren langs – krijgt meer een verblijfsfunctie, met bomen, terrassen, enzovoort. Dit biedt tevens de mogelijkheid om een podium neer te zetten bij de te plaatsen bomen en op het plein af en toe kleinere manifestaties (muziek, theater, enzovoort) op de nieuwe parkeerplaats te houden. De scheidslijn tussen parkeren en verblijven loopt in een diagonaal over het plein, ongeveer van Albert Heijn naar Scapino. In relatie tot dit vernieuwde Vennenplein wil het College een 150-tal extra parkeerplaatsen creëren op het voormalige Maringterrein. Het Molenbergplein krijgt in de voorkeur van het College een grotere parkeerfunctie van 112 parkeerplaatsen. Het gedeelte bij de molen Adam wordt daarbij voetgangerspromenade, door een kademuur en pergola afgescheiden van het parkeergedeelte. De ondernemingen aan met name de kant van de Molenberg moeten daarbij goed bereikbaar blijven. Verlichting en bomen zijn onderdeel van het ontwerp. Door een deel van het plein vlak te houden ontstaat voldoende ruimte voor functies als markt (voor kleinere kramen ook mogelijk in de Schoolstraat en op het promenadegedeelte bij de molen) en kermis.

Toetsen

Het College wil haar voorkeur toetsten aan de mening van belanghebbenden bij de pleinen. Dit betekent dat ondernemers, organisaties en burgers collectief en individueel met ingang van deze maand zullen worden uitgenodigd door het College om met haar te overleggen. Op maandag 19 april spreekt het College met de Nederlands Hervormde Kerk over een deel van het Molenbergplein. De bewoners en ondernemers aan het Vennenplein zullen op dinsdag 20 april met het College overleggen.

Nadat deze toetsing heeft plaatsgevonden zal het college een definitief voorstel aan de gemeenteraad presenteren. De plannen zullen eind mei of juni in de raad komen.

__

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt de heer E.H. de Visser, telefoon 0596-639945.

molenbp2.jpg (60898 bytes) vennepl2.jpg (109652 bytes)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie